Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

”Rogue one: A Star wars story” av Gareth Edwards med Felicity Jones och Mads Mikkelsen

01:54. I dag har den nya Star Wars-filmen, ”Rogue One” sverigepremiär. Hör vad huvudkaraktären tycker om filmen.

”Rogue one” har en rå och realistisk känsla i krigsscenerna. Den nya ”Star wars”-filmen är den bästa sedan 36 år gamla ”Rymdimperiet slår tillbaka”, enligt Fredrik Strage.

Rymdaction
4

”Rogue one: A Star wars story”

Regi: Gareth Edwards

Manus: Chris Weitz, Tony Gilroy

I rollerna: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen m fl

Längd: 2 tim 13 min (11 år)

Den första ”Star wars”-filmen, som senare fick titeln ”Episod 4: Ett nytt hopp”, hade premiär 1977. Introtexten berättade att rebellerna just lyckats stjäla ritningarna till rymdimperiets ultimata vapen: dödsstjärnan. Hur den stölden gick till får vi nu se i ”Rogue one: a Star wars story” som utspelar sig mellan episod 3 och 4.

”Rogue one” är inte, som många tror, den första film som petats in mellan tidigare ”Star wars”-äventyr. Redan på åttiotalet skrev George Lucas manus till ett par filmer om ewokerna, de gulliga nallebjörnarna i ”Jedins återkomst”. ”Hjältarnas karavan: Ewokernas återkomst” och ”Ewoks: Flykten från Endor” utspelade sig mellan episod 5 och 6.

Medan de vände sig till en publik som inte tappat mjölktänderna får ”Rogue one” 11-årsgräns i Sverige. Det är också den bästa ”Star wars-film” som gjorts på länge – strået vassare än fjolårets utmärkta ”The force awakens”.

En av få brister i den senare filmen var att hjältinnan Rey var så himla bra på allting. På ett ögonblick lärde hon sig saker som det tog Luke Skywalker två filmer att bemästra. Jyn (Felicity Jones), huvudperson i den nya filmen, känns mer mänsklig. Hon kan inga jeditrick utan är bara en välutbildad soldat. Rebellerna kontaktar Jyn eftersom hennes far, en vetenskapsman som jobbar åt imperiet, har byggt ett massförstörelsevapen.

Men Jyn bryr sig inte om politik. ”Står du ut med att se imperiets flagga vaja över hela galaxen?” frågar rebellerna. ”Det är okej om man inte tittar upp”, svarar hon.

Inför ”Rogue one”: Manusbekymmer och nazistisk bojkott

Rymdfascisternas grymheter får Jyn att engagera sig. Samtidigt visar filmen att den ljusa sidan inte är helt och hållet god. Motståndsagenten Cassian Andor dödar en till synes oskyldig man som riskerar att tjalla. Undrar vad George Lucas (som klippte om episod 4 så att Han Solo inte längre kallblodigt sköt ihjäl en skurk) skulle ha tyckt om det.

Diego Luna, som spelar Cassian, stjäl många scener med sin luggslitna charm. Han påminner om fransoser som i filmer om andra världskriget faller ihop, genomborrade av tyska kulor, och väser ”Vive la résistance!”. Cassians hårdföra gäng får förstärkning av Jyn plus K-2SO, en imperierobot som efter att ha omprogrammerats har utvecklat mänskliga drag som förmågan att ha tråkigt.

”The force awakens” har under det senaste året beskyllts för att bara vara en nostalgisk upprepning av den första filmen. Det är en orättvis kritik men retroromantiken är förstås en viktig ingrediens, så även i ”Rogue one” som minutiöst återskapar kostymer och scenografi från 1977. Repliken ”informera Lord Vader” är tillräcklig för att ge mig gåshud. Och när den mörke sithriddarengör entré kommandobryggan, och tänder sin röda ljussabel, är det obeskrivligt mäktigt.

En rad andra figurer ur de gamla filmerna dyker också upp. Mest häpnadsväckande är imperielakejen Tarkin, spelad av Peter Cushing som dog 1994 och här återuppstår digitalt (en försmak av en framtid där skådespelares karriärer kommer att vara längre än deras fysiska liv). Den tekniken imponerar oändligt mycket mer än 3D:n som inte fyller någon som helst funktion.

Läs mer: Fem samtidstecken i ”Rogue one”

Regissören Gareth Edwards, som slog igenom med den dystra science fiction-roadmovien ”Monsters”, fångar den lasersprakande hänförelse som alltid varit ”Star wars”-filmernas kärna, samtidigt som han maximerar smutsen och svetten som fanns i ”The force awakens”. Delar av ”Rogue one” har en nästan dokumentär känsla. Striderna på den tropiska planeten Scarif för tankarna till slaget om Iwo Jima med brinnande palmer och granater som sprängs i sanden.

Ännu mer realistisk är en strid mellan stormtroopers och rebeller i stadsmiljö där en gråtande flicka plötsligt syns bland ruinerna. De befinner sig på ökenplaneten Jedha men skulle kunna vara i Aleppo. Stjärnornas krig har aldrig känts så jordiskt.

Rättelse 2016-12-14 07:37
I en tidigare version av texten angavs fel åldersgräns på filmen.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.