Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”Sextemplet” - filmrecension av Johan Palmgrens dokumentär

Dokumentär
3

”Sextemplet”

Regi: Johan Palmgren

Med: Robin Karlsson, Berit Malmqvist, Christian m fl. Längd: 1 tim 22 min (från 15 år).

I mars 2013 brann Blå huset i Norrköpings hamn ner till grunden. En lång rad spräckliga verksamheter blev med ens hemlösa: bland dem swingersklubben Adam & Eva, omtalad och frekventerad av medlemmar i hela Sverige.

Branden, troligtvis anlagd, lockade Johan Palmgren att ta fram kameran och ägna ett par år åt att följa klubbens ledande eldsjäl Christian.

Spåret leder från Christians sorgsna petande i de förkolnade brandresterna efter sin älskade klubb till en annan eldsjäl. På gamla klassiska Arbisteatern i Norrköping bor och verkar Robin Karlsson med sin man. Efter noggrann renovering och diverse musikaliska gästspel drömmer han om att få styrsel på den haltande ekonomin genom att förvandla Arbis till ett svenskt Moulin Rouge med äkta burlesk, med rikliga doser plymer, dans, musik och ekivok nakenhet.

De slår sig ihop: Adam & Eva får bygga om och hyra in sig i källaren medan Robin arbetar fram sina föreställningar.

Då vaknar det rättrådiga Norrköping. Grannarna och kommunen oroar sig över gästerna, rubrikerna talar om kommande sexorgier, som tidigare ägt rum på behörigt avstånd från Norrköpings hjärta, där den allmänt godkända kulturen tagit plats i den nedlagda textilindustrins vackra tegelbyggnader kring Motala ström.

Med svepande helikopterbilder – ovanligt visuella för att rymmas i en svensk dokumentärfilm – placerar Johan Palmgren livet på Arbis i utkanten av denna Norrköpings kulturella stolthet.

”Sextemplet” handlar med samma flyt om arbete och entusiasm: från fönsterputs till audition med fullfjädrade amatörer, från konsten att förvandla skäggiga män till bystiga damer och det petiga bakom en riktigt konstfärdig peruk och med gott om bilder från de färdiga föreställningarna. Alltmedan räkningarna hopar sig och kommunen drar in sitt bidrag.

Johan Palmgren har tidigare bland annat gjort ”Bedragaren” tillsammans med Åsa Blanck, en underhållande historia om lurendrejaren György Zenplenyi, som poserade som både Vatikanens utsände och ungerska simlandslagets tränare medan han skinnade folk.

”Sextemplet” är jämförelsevis vardaglig men berättar lika underhållande om helt vanliga människor, oavsett om den rör sig om swingerspubliken i källaren eller om den gamla Arbisstjärnan Berit Malmqvist som aldrig skulle tänka sig att gå ner dit, men intensivt följer arbetet ovan jord. Man kan faktiskt ifrågasätta hur glada och vanliga alla är genom hela filmen, men det ingår möjligen i en osmolkad glädjebägare.

Just i dagarna har Arbis fått en ny ägare, sedan Robin Karlsson givit upp. Och Adam & Eva får vara kvar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.