Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Upp i det blå av Petter Lennstrand

Skolavslutning och ”Den blomstertid…”, glada sommarklädda åttaåringar i rusning mot sina föräldrar som tar emot med blommor, ballonger och omfamningar.

Bara Pottan blir stående på skoltrappan, hennes föräldrar är inte där.

Familjefilm
4

”Upp i det blå”

Regi: Petter Lennstrand

Manus: Petter Lennstrand, Martin Olczak. I rollerna: Mira Forsell, Adam Lundgren, Guffe Funck, Petter Lennstrand m fl.Längd: 1 tim 22 min (barntillåten).

Se mer. Tre andra bioaktuella barnfilmer: ”Siv sover vilse” (2016), ”Molly monster och äggmysteriet” (2016). ”Prick & fläck. På fläcken” (2013).

Det är en hjärtskärande bild av övergivenhet. Värre ska det bli. Föräldrarna har bråttom när de väl kommer. Pappa har ett flyg att passa, mammas arbete kallar genom hennes oavbrutet använda mobil.

Pottan som ska på ponnyläger lämnas ensam på fel ställe med sin ryggsäck och lilla röda resväska. Det börjar regna, natten faller på utanför de låsta grindarna till återvinningsstationen som föräldrarna misstagit för ponnylägret. Men räddningen och äventyret är nära.

Det är också alltid äventyrligt när mycket populära barnprogram i tv ska utvecklas och återvinnas för bioduken och i längre format. Likaså att få människor och dockor att fungera så naturligt och levande tillsammans att man inte tänker närmare på saken.

Petter Lennstrand har lyckats med ”Upp i det blå”. Tillsammans med Martin Olczak har han skrivit ett manus som innefattar återbruk av några av deras mest omtyckta ”muppar”, en del i helt nya roller och med en berättelse om djärva expeditioner, trivsamma robotar och vardagsrealistiskt umgänge.

När grindarna till sopstationen så småningom öppnas för den frysande Pottan finner hon en rad udda figurer bland containrarna. Särskilt kan man uppskatta att det finns en container märkt rosa, som för att diskret understryka att det här också handlar om hur mycket av barndomens viktigheter som har kastats på soptippen men ändå förblir i minnet.

Ingenting är skräp, varken i Pottans eller i de andras ögon: allt är till för att brukas på nya användningsområden

Pottan tas om hand av den pudelspretige och högljudde chefen Rydberg med stora expansionsplaner, den förrymde brottslingen Dennis som dricker öl och drömmer om ett nytt och annorlunda liv, den snälla och en smula ängsliga Ture, underbar med sina vänliga ögon och stillsamma påpekanden om Pottans belägenhet och behov. Och många fler.

Ingenting är skräp, varken i Pottans eller i de andras ögon: allt är till för att brukas på nya användningsområden, som för att påminna både vuxna och barn om deras försummade barndomsfantasier och erfarenheter. Det är mycket underhållande.

Särskilt tack till Mia Forsell som spelar Pottan, för hennes absolut naturliga och underbara gehör och till Adam Lundgren i rollen som Dennis för hans förmåga att successivt mjukna i deras samspel vid högläsningsstunder och räddningsexpeditioner i rymden.

Inte minst för bägges förmåga att alldeles naturligt samverka med Petter Lennstrands dockor med alla sina egenheter och personligheter.

Fakta. Filmen

”Upp i det blå”

Regi: Petter Lennstrand

Manus: Petter Lennstrand, Martin Olczak. I rollerna: Mira Forsell, Adam Lundgren, Guffe Funck, Petter Lennstrand m fl.Längd: 1 tim 22 min (barntillåten).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.