Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Filmrecensioner

”Vinterboj”

Frida Kempffs ”Vinterboj” är en imponerande långdokumentärdebut som ger röst åt dem som sällan får höras.
Frida Kempffs ”Vinterboj” är en imponerande långdokumentärdebut som ger röst åt dem som sällan får höras. Foto: Foto

Goda vardagshjältar i ett vinterkallt Toronto.

Dokumentär
4

”Vinterboj”
Regi & manus: Frida Kempff.
Medverkande: Doris Flodin, Talia Benolier Singer, Cheryl Dillon m fl.
Längd: 1 tim 22 min (från 11 år).

Lev Tolstojs ”Anna Karenina” inleds med den berömda frasen: ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt särskilda sätt.” Man skulle parafrasera den romanstarten och säga att utsatta, missbrukande kvinnor i samhällets marginaler liknar varandra över hela världen. De föder barn, blir fråntagna barnen (om de finns i ett samhälle med sådana resurser) och kämpar oftast för att försöka få ta hand om sina ungar igen.

Läs mer om veckans filmer.

Svenska Frida Kempff – som gjorde stor succé för några år sedan med sin kortfilm ”Micky badar” – har hittat sådana här kvinnor i ett vinterkallt Toronto. Men hon har också funnit en grupp sjuksköterskor som gett sig sjutton på att de olyckliga blivande mammorna de möter i tjänsten kan hjälpas till ett bättre liv för dem själva och deras barn. Sköterskorna satsar tålmodigt sina yrkesliv på att de ofta traumatiserade och drogberoende, ibland plågsamt impulsstyrda kvinnorna, ska bli individer med individuella öden och inte bara offer i statistiken.

Det låter kanske outhärdligt präktigt, men det finna inga halleluja-ögonblick i återhållna ”Vinterboj”. Det finns bara väldigt mycket respekt och engagemang för en samhällsgrupp som – oavsett nation – väldigt sällan får en röst. Kempff är själv en fluga på väggen, hon öppnar en dörr till de här männi­skornas liv utan att skriva någon på näsan vad det handlar om.

”Vinterboj” formar sig till en imponerande långdokumentärdebut. Dessutom är den stilfull med strama helbilder som smälter samman de inte särskilt insmickrande miljöerna och arkitekturen som omger huvudpersoner med historierna om deras liv.

Gör dig själv en tjänst och se den. Godheten finns faktiskt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.