Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Finlands jubileum firas under årets Östersjöfestival

Årets Östersjöfestival präglas i år av Finlands hundraårsjubileum. På programmet står den här gången dessutom både kunglig opera och urpremiär av Anders Hillborg-musik till en ny film av Fredrik Wenzel och Jesper Kurlandsky.

Östersjöfestivalen 2017, den femtonde i ordningen, pågår i år under nio dagar, den 21–29 augusti.

Samtliga konserter är i Berwaldhallen (utom ”Oedipus Rex” som framförs på Kungliga operan). Den inleds den här gången med Stravinskys musik regisserad av Polarprisvinnaren Peter Sellars.

På spelschemat står också urpremiär med nyskriven musik av Anders Hillborg. Med anledning av Finland och jubileumsåret 1917 kommer bland annat Helsingfors stadsorkester att gästa under ledning av Susanna Mälkki. På plats i år finns också dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Paavo Järvi och Valery Gergiev.

Mariinskijteatern framför vidare Wagners ”Parsifal” och ”Rhenguldet”. Avslutar festivalen gör Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Daniel Harding i Mahlers symfoni nr 6.

– Utöver Finlands hundraårsjubileum vill jag gärna särskilt lyfta fram ”Aeterna” av Hillborg som Esa-Pekka Salonen dirigerar. Den är ett mycket spännande projekt som två unga filmproducenter, Fredrik Wenzel och Jesper Kurlandsky, har gjort en nittio minuter lång film till, säger Michael Tydén, chef för Östersjöfestivalen om filmen som beskrivs som ”en kontemplativ ljud- och bildodyssé som på ett tankeväckande sätt skildrar vår samtid”.

Utöver en lång rad konserter hålls flera seminarier under veckan kring festivalens tre grundpelare musik, miljö och ledarskap i samarbete med bland annat Världsnaturfonden WWF, Utrikespolitiska Institutet, Stockholm resilience centre och Raoul Wallenberg academy.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.