Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fjorton-forfattare-om-sitt-skrivande-i-ny-bok/

Kultur

Fjorton författare om sitt skrivande i ny bok

Bild 1 av 4 Artisten och låtskrivaren Annika Norlin bidrar med en text i ”Tag och skriv!”
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 4 Klas Östergren.
Foto: Magnus Hallgren, Magnus Hallgren
Bild 3 av 4 Negar Naseh.
Foto: Beatrice Lundborg, Beatrice Lundborg
Bild 4 av 4 Annica Nordin, redaktör Natur & Kultur.
Foto: Natur & Kultur

Några av Sveriges mest namnkunniga författare ger ut en bok om skrivande. I antologin ”Tag och skriv!” delar bland andra Klas Östergren, Stina Stoor, Mats Strandberg och Åsa Linderborg med sig av sina bästa skrivtips.

Vad skulle du säga att ”Tag och skriv!” handlar om?

– Skrivandet i alla dess olika aspekter! Boken berör både själva hantverket och författarrollen. Den innehåller flera teman, exempelvis det självbiografiska skrivandet, att skriva om landsbygden och att skriva i skräckgenren. Dessutom bidrar artisten Annika Norlin med en text om hur det är att skriva låttexter, säger Annica Nordin som är redaktör och förläggare för boken.

Karl Ove Knausgård, Anneli Jordahl och P C Jersild har alla nyligen gett ut böcker om att skriva. Varför har det blivit så vanligt?

– Det har nästan blivit en folkrörelse runtom i Sverige. Det skrivs otroligt mycket vilket märks på förlaget då vi får in väldigt många manus som skickas in spontant. Det finns uppenbarligen ett väldigt stort intresse att både skriva själv och att läsa om andra som skriver. 

Fjorton författare bidrar med varsin text. Är det några konkreta tips som du tyckte var extra bra eller överraskande? 

– Kristoffer Leandoer skriver väldigt roligt om att lite sömnbrist kan vara bra för skrivandet. Är du väldigt trött så ger självkritiken upp och då skriver du på. Ett annat bra tips är att du skriver. Guldet kan vaskas fram senare, men tänker du hela tiden på att allt måste vara helt perfekt så kanske det inte blir så mycket gjort. 

Vad hoppas du att ”Tag och skriv!” bidrar med till bokvärlden?

– Boken är lättillgänglig och är du intresserad av skrivandet får du handfasta tips. Dessutom kan de som är nyfikna på författarskapen ta del av hur de bär sig åt för att skapa sina böcker. Jag tycker också om att det är mycket humor och självdistans i texterna. Det är inte alltid gravallvarligt och författarna tar inte sig själva på för stort allvar. 

Bild 1 av 6 Majgull Axelsson.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 6 Stina Stoor.
Foto: Nasti Roos
Bild 3 av 6 Mats Strandberg.
Foto: Erik Ardelius
Bild 4 av 6 Nina Wähä.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 6 Sven Olov Karlsson.
Foto: Moa Karlberg
Bild 6 av 6 Kristoffer Leandoer.
Foto: Christine Olsson / TT

Läs mer:

Stina Stoor: ”Jag ska inte skriva någon bok – jag ska bygga en farkost i stället, att rädda mig med” 

Mina 48 refuseringar: Så får du din bok utgiven