Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Fler anmälda övergrepp – nu får festivalerna hård kritik

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ett stort antal våldtäkter och sexuella övergrepp har anmälts efter helgens musikfestivaler Bråvalla och Putte i parken. Nu kommer hård kritik om att festivalerna inte tar tryggheten på allvar.

I samband med Bråvallafestivalen anmäldes fem fall av våldtäkt, varav två misstänks ha inträffat i publiken under pågående spelningar. Nära 15 anmälningar om sexuellt ofredande har dessutom lämnats in.

Efter festivalen Putte i parken har 27 anmälningar om sexuellt ofredande inkommit till polisen. Det yngsta offret är 12 år. En majoritet av överfallen ska ha inträffat framför scenerna och sju personer var på måndagen misstänkta för brott.

Händelserna har återigen väckt uppmärksamhet kring frågan om trygghet för unga kvinnor på festivaler.

Lisen Andréasson Florman, grundare och verksamhetschef i Nattskiftet, en organisation som arbetar med trygghet i natten, efterlyser ett större ansvarstagande från festivalerna.

– Jag tycker inte att de gör tillräckligt. Då hade det inte funnits festivalledningar som förminskar problemet och uppger att det inte existerar hos dem, säger Lisen Andréasson Florman.

– Festivalerna har ett otroligt stort ansvar. De ber om tillstånd och bygger upp ett litet samhälle under några dagar. Vi vet alla att det här är ett problem och då måste man granska sig själva.

Hon vill se att festivalerna arbetar trygghetsskapande för samtliga grupper, att man väver in aspekter som jämställdhet och mångfald, och att de personer som vittnar om brotten tas på allvar.

– Tryggheten måste genomsyra alla led, från ledning till volontärer och ordningsvakter. Vi måste stötta festivalerna och besökarna att tänka på medmänsklighet, trygghet och civilkurage, säger Lisen Andréasson Florman.

Foto: TTFoto: TT

Kritik mot festivalerna har också kommit från Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på brottsoffer, som i en intervju med GP efterlyser åtgärder som utökad kameraövervakning och förstärkt belysning.

– Vi tycker att brotten är helt fruktansvärda och vi kan aldrig vara nöjda med vårt arbete om detta sker på vår festival, säger Ulf Bowein, säkerhetsansvarig på Bråvalla.

Bowein berättar att flera av de sexuella övergrepp som anmäldes under helgen misstänks ha genomförts av enskilda förövare.

Flera är kritiska mot det sätt som ni arbetat med de frågorna. Hade ni kunnat göra mer?

– Jag har full förståelse för reaktionerna. Vi agerar väldigt kraftfullt men det finns inga enkla lösningar. Varken starkare belysning, kameraövervakning eller mer personal hade haft betydelse i de här fallen. Det är otroligt frustrerande, säger Ulf Bowein

Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, menar att händelserna under helgen är helt oacceptabla.

– Vissa män kan tyvärr inte bete sig. Det här är ett samhällproblem som inträffar överallt. Man måste upplysa och utbilda ungdomar hur samhället funkar, säger Niclas Lagerstam.

Hade ni som festival kunnat göra mer?

– Nej, det tror jag inte. Polis, ordningsvakter och kommun har gemensamt arbetat stenhårt med säkerheten och för att få tjejerna att anmäla händelserna, säger Niclas Lagerstam.

 

Uppenbarligen är det tyvärr svårt för någon att göra tillräcklig, inte bara på festivaler.

 

Under våren har en arbetsgrupp inom Livemusik Sverige fört diskussioner om hur festivalerna ska arbeta förebyggande mot sexuella övergrepp.

– Uppenbarligen är det tyvärr svårt för någon att göra tillräcklig, inte bara på festivaler. Jag tror att det förebyggande arbetet måste förbättras. Redan i skolorna måste undervisning till för att få unga män att förstå att kvinnor inte finns till för att behaga, säger Elisabeth Rosenbrand, arrangör för festivalen Musikens makt och delaktig i arbetsgruppen.

De kommande veckorna arrangeras flera stora musikfestivaler i Sverige, däribland Storsjöyran och Peace & love. Arrangörerna intygar att man säkerhetsfrågorna gällande sexuella övergrepp tas på största allvar.

– Vi har tydligt integrerat ett samarbete med kvinnojouren och Rättighetscentrum Dalarna. Vi kommer att hålla specifik uppsikt framför scenerna och försöka ha direktkontakt. Om något händer kommer vi att stötta brottsoffret att göra en anmälan om personen vill det, säger Jonas Eriksson, ansvarig för föreningssamarbeten på Peace & Love.

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig på Storsjöyran, berättar att festivalen arbetar tillsammans med polis, räddningstjänst, Röda korset och ett stort antal frivilliga. Ett införande av kameraövervakning har också varit uppe för diskussion.

– Men vi tror inte att det är lösningen, delvis eftersom vi har ett väldigt stort område. Vi satsar i stället på att ha så många ögon och så mycket personal på området som möjligt, säger Stefan Kauppi.

Inför Way out West, som arrangeras i Göteborg längre fram i sommar, kommer personalen att genomgå en utbildning för att öka kunskapen om sexualbrott och hur de ska agera om brott upptäcks.

Detta har hänt

We are Sthlm, 2014 och 2015: En stor mängd flickor utsattes för sexuella övergrepp av pojkgäng på festivalen under två år. Polisen kände till övergreppen men larmrapporterna tystades ned, kunde Dagens Nyheter avslöja.

Bråvallafestivalen, juli 2016: Fem fall av våldtäkt och nära 15 fall av sexuellt ofredande har anmälts i samband med årets festival. Två våldtäkter misstänkts ha genomförts framför scenerna. Ett fall av våldtäktsförsök utreds efter att en kvinnlig volontär anmält att en manlig kollega försökt överfalla henne.

Putte i parken, juli 2016: Minst 25 fall av sexuellt ofredande utreds efter festivalen, rapporterade P4 Värmland på måndagen. Enligt festivalarrangörerna ska flera övergrepp ha genomförts av unga killar framför scenerna.

Roskilde, juli 2016: Minst fem fall av våldtäkt har anmälts efter årets festival. Antalet misstänkta fall är därmed högre än på många år, enligt den danska polisen. Ökningen kan bero på en ny metod för registrering av brott, enligt polisen.

Fördjupning. Övergrepp på festivaler
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.