Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fler-kulturskolor-i-sverige-riskerar-nedlaggning/

Kultur

Fler kulturskolor i Sverige riskerar nedläggning

Foto: Henrik Montgomery/TT

De närmaste fyra åren förväntar sig fyra av tio kulturskolor i Sverige krympta resurser.  I femton kommuner riskerar kulturskolor att helt läggas ner enligt nya siffror från Kulturskolerådet. 

Kommunernas kulturskolor erbjuder barn en rad aktiviteter som teater, dans, musik och andra kulturformer. Intresseorganisationen Kulturskolerådet har nu frågat alla Sveriges kulturskolechefer om hur de ser på sina framtida ekonomiska förutsättningar, rapporterar SR. 

Fyra av tio förväntar sig nedskärningar de närmsta fyra åren. På samma enkätfråga förra året svarade knappt en av tio att de behövde spara. Förra året var vidare sju kulturskolor nedläggningshotade, nu är det femton.

Läs mer: Statligt stöd till kulturskolan återinförs 

Det är inte lagstadgat att Sveriges kommuner måste erbjuda kommunal kulturskola och när kommuner får svårt att få ihop ekonomin hotas inte sällan just kulturskolorna. Ronneby kommun är en många som behöver spara pengar. Ett förslag finns redan om att att lägga ner kulturskolans verksamhet, förutom musikundervisningen. 

Åsa Evaldsson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby, understryker att det för närvarande råder ett underskott på 27 miljoner. 

– Det är inte så att nån tycker att det är bra eller känner sig bekväm med det här men ja. Räcker pengarna inte så måste man se över sin verksamhet, säger hon till SR.