Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fler svarta och hbtq-personer i tv-serier

Laverne Cox spelar Sophia Burset i ”Orange is the new black”.
Laverne Cox spelar Sophia Burset i ”Orange is the new black”. Foto: Netflix

Representationen i tv blir bättre. När organisationen GLAAD i år kartlade hur många karaktärer i tv-serier som är hbtq-personer eller svarta såg de en förbättring jämfört med tidigare år. Men fortfarande finns en underrepresentation av dessa grupper, visar rapporten.

I 21 år har organisationen GLAAD kartlagt representationen av hbtq-personer och svarta personer i tv. I de serier som haft premiär i år i amerikansk tv och på strömningssajter är representationen bättre än något tidigare år – men det är fortfarande långt kvar till en jämn representation.

I år var 4,8 procent av de återkommande karaktärerna i tv-serier som hade premiär hbtq-personer. Det är den högsta siffran organisationen har sett sedan de började med sina kartläggningar. 20 procent av de regelbundna karaktärerna var svarta och antalet transpersoner hade dubblerats (från 7 till 16) sedan förra året. Även funktionshindrade karaktärer hade ökat från 0,9 till 1,7 procent.

44 procent av karaktärerna i årets tv-serier var kvinnor, vilket innebär att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i tv-serier. Svarta kvinnor visade sig vara starkt underrepresenterade. Bara 38 procent av de svarta karaktärerna var kvinnor.

– Även om det är hjärtvärmande att se framsteg i representationen av hbtq-personer på tv är det vikigt att komma ihåg att siffrorna bara är en liten del av underlaget. Vi måste fortsätta att kämpa för mer mångfacetterade och intrikata porträtteringar av hbtq-personer, säger GLAADS ordförande Sarah Kate Ellis till Hollywood Reporter om siffrorna.

Organisationen kritiserar i rapporten det faktum att hbtq-personer i högre grad dödas än heterosexuella karaktärer. Under den här säsongen dödades över 25 lesbiska och bisexuella karaktärer i tv-serier, bland annat i ”The 100” och ”The walking dead”. Organisationen menar att tendensen att döda hbtq-personer för att främja utvecklingen av de heterosexuella karaktärerna är farlig då den skickar ut budskapet att hbtq-personer är ”sekundära och utbytbara”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.