Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Flera kvinnliga jazzkatter på P2-gala

Malin Wättring, en av flera kvinnliga jazzkatter.
Malin Wättring, en av flera kvinnliga jazzkatter. Other: Rebecka Bjurmell

Under tisdagskvällens årliga P2-gala Jazzkatten på Fasching utsågs Sveriges bästa jazzmusiker, efter att både jury och radiopublik har fått tycka till. Hederspriset Guldkatten gick till Jojje Wadenius, i en gala med flera unga kvinnliga pristagare.

Sedan 1993 har P2 arrangerat den årliga galan Jazzkatten som en hyllning till svensk jazz. Under tisdagskvällen var det dags igen för radiokanalen att utse landets främsta jazzmusiker. Nytt för i år var att radiopubliken fick hjälpa juryn att avgöra vilka som åker hem med de specialdesignade kattlabbarna i glas.

Guldkatten, som ska gå till någon som ”under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser”, gick i år till Jojje Wadenius. Han är bland annat känd för sina barnvisor på 1970-talet, men har även spelat jazz och blues i egna konstellationer, samt med internationella stjärnor som Simon & Garfunkel och Backstreet Boys. Tidigare i år gästade han bland annat Tommy Körbergs konsert med Radiosymfonikerna i Berwaldhallen, samt spelade barnvisor på Nobelbergets marknad i Sickla.

Altsaxofonisten Malin Wättring blev årets kompositör, trumslagaren Robert Mehmet İkiz årets musiker, Sisters of Invention årets grupp och Ellen Andersson Quartet årets nykomling. Juryns specialpris gick till Mirka Siwek för hennes insatser för svensk jazz, för att ha ”omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.