Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/flera-svenskar-till-oscarsakademin/

Kultur

Flera svenskar till Oscarsakademin

Bild 1 av 6 Niki Lindroth von Bahr, Göran Hugo Olsson och Levan Akin är några av de svenskar som nu valts in till Oscarsakademin.
Foto: Anette Nantell, Alexander Mahmoud
Bild 2 av 6 Spelfilmsregissören Levan Akin.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 6 Spelfilmsregissören Ali Abbasi.
Foto: Lina Arvidsson/SR
Bild 4 av 6 Kasper Collin.
Foto: Martin Adolfsson
Bild 5 av 6 Niki Lindroth von Bahr
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 6 Göran Hugo Olsson.
Foto: Alexander Mahmoud

Oscarsakademin har blivit lite mer blågul. Bland de flera hundra nya invalda finns bland andra en kvartett svenska långfilmsregissörer.

TT Text

De svenska framgångarna på den internationella filmscenen ger avtryck även i Hollywood, där flera svenska filmskapare nu kan titulera sig medlemma av Oscarsakademin.

Spelfilmsregissörerna Levan Akin och Ali Abbasi valdes in i regigrenen, och Kasper Collin och Göran Hugo Olsson i dokumentärgrenen.

Akin och Abbasi regisserade Sveriges två senaste Oscarskandidater ”And then we danced” respektive ”Gräns”. Collin och Olsson står bakom dokumentärer som har väckt uppmärksamhet internationellt, inte minst i USA, Collin med ”I called him Morgan” och Olsson bland annat med ”The Black Power mixtape 1967–1975”.

Dessutom valdes kortfilmsregissören Niki Lindroth von Bahr, ljuddesignern Mattias Eklund (”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”) och Mårten Larsson, som bland annat arbetat med specialeffekter till de senaste ”Avengers”-filmerna, in.

Totalt valdes 819 filmarbetare in i år, totalt är nu 9 412 filmarbetare röstberättigade inför nästa års Oscarsnomineringar.

Efter flera års kritik mot att akademin är för vit och för mansdominerad har sedan år 2015 fler kvinnor och medlemmar ut minoritetsgrupper valts in. Enligt Oscarsakademin står kvinnor för 45 procent av de invalda i år och totalt har andelen kvinnliga medlemmar ökat från 25 procent till 33 procent de senaste fem åren. Minoritetsrepresentationen har under samma period gått från 20 till 19 procent och enligt akademin ska fokus de närmaste åren ligga på att öka den siffran ytterligare.

Bland året invalda märks skådespelarna Adèle Haenel (”Porträtt av en kvinna i brand”), Awkwafina (”The Farewell”) och Udo Kier (”Riket”) samt regissörerna Ari Aster (”Midsommar”) och Samira Makhmalbaf (”Äpplet”).

Nästa års Oscarsgala hålls preliminärt den 25 april.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt