Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Flera vittnen: Kulturprofilen läckte Nobelpristagare i förväg

Tre kvinnor berättar för DN att Kulturprofilen läckt uppgifter om Nobelpristagare i förväg: Harold Pinter 2005, Elfriede Jelinek 2004 och Patrick Modiano 2014.
Tre kvinnor berättar för DN att Kulturprofilen läckt uppgifter om Nobelpristagare i förväg: Harold Pinter 2005, Elfriede Jelinek 2004 och Patrick Modiano 2014. Other: TT

Flera personer vittnar om att Kulturprofilen i förväg spridit uppgifter om Nobelpristagaren i litteratur. 

– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, och skyller läckan på mannens hustru som är ledamot.

Samtidigt avslöjar Englund att han redan 2014 fick uppgifter om Kulturprofilens inblandning. 

Två dygn innan den ständige sekreteraren Peter Englund öppnade dörrarna i Börssalen och tillkännagav 2014 års Nobelpristagare i litteratur visste fler än de arton ledamöterna vilket namn som väntade. Det säger en av de anonyma kvinnor som medverkade i DN:s granskning av Kulturprofilen, och som sade sig ha utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Tre av de kvinnorna berättar nu att Klubbens konstnärlige ledare, som är gift med en ledamot i Svenska Akademien, ska ha läckt Nobelpristagarna till dem i förväg. Det handlar om Elfriede Jelinek år 2004, Harold Pinter 2005 och Patrick Modiano 2014. Enligt flera personer ska mannen också ha talat om sig själv som inblandad i priset till Jean-Marie Gustave Le Clézio år 2008.

– Kulturprofilen har alltid velat framställa sig som stor och viktig så jag vet inte vad som stämmer men han talade ofta om sin delaktighet i de nya ledamöter som valdes in. Och i Nobelprisen, säger en av de tre kvinnorna.

Hon jobbade på Klubben hösten 2014. 

Två dagar innan namnet på det årets pristagare i litteratur tillkännagavs satt hon på kontoret.

– Han kom in och frågade i förbifarten om jag ville veta vem som skulle få det. Jag gav honom en blick som om jag inte trodde honom, och då sa han att det var Patrick Modiano. Och att ”om du vågar kan du ju satsa pengar”, vilket jag inte gjorde. Sedan skyndade han vidare.

Misstankar om läckor inom Svenska Akademien har ofta diskuterats, framför allt sedan vadslagningen kring priset tog fart under tidigt 2000-tal. Flera gånger har oddsen på pristagaren sjunkit nära inpå offentliggörandet, bland annat år 2014 då Patrick Modiano fick priset.

Akademiens tidigare ständige sekreterare Peter Englund säger till DN att de nya anklagelserna mot Kulturprofilen hade gjort honom chockad om de kommit för ett par veckor sedan.

– Men nu måste jag säga att ingenting förvånar mig längre angående den personen. Den jäveln.

Om uppgifterna om hans läckor stämmer, hur skulle han ha fått informationen?

– Han har fått den av sin hustru, antar jag, säger Peter Englund.

Han avslöjar att han själv år 2014 nåddes av uppgifter om Kulturprofilen som en möjlig läcka. 

– Ja, det var kring Modiano. Det var en artikel i fransk press – som jag minns det i tidningen Le Monde – som tydligt pekade i riktning mot herr Kulturprofilen. Jag hade ett samtal med honom men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprofilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan. 

Så hon fick dig att släppa det?

– Jag släppte frågan eftersom att allt som fanns var artikeln. Vi hade inga egna indikationer på att det verkligen fanns en läcka.

Men Modianos Nobelpris är ett av dem som har nämnts i spekulationer om läckor.

– Jag minns inte det där förloppet exakt men jag tog del av uppgifterna som vid ett enda tillfälle nämndes i fransk press. Och jag gick till personerna det handlade om, som förnekade allt. De sa att det rörde sig om ett missförstånd. Och sedan släppte jag den frågan. Jag berättade det kanske för Sara (Danius) då hon tog över men i övrigt har vi inte diskuterat saken, säger Peter Englund.

Även under Horace Engdahls år som ständig sekreterare läckte Kulturprofilen vilka som skulle få Nobelpriset, uppger två kvinnor som tidigare umgicks i samma kretsar.

Sensommaren år 2004 befann sig de båda tillsammans med Kulturprofilen på restaurangen Wasahof i Stockholm. Han började tala om Nobelpriset.

– Han pratade ofta om att han visste vilka som var aktuella. Han ville väl visa sig viktig, visa att han verkligen ingick i den kretsen. Vilket han ju på många sätt gjorde, så jag trodde honom, säger en av dem.

Just den kvällen på Wasahof ska Kulturprofilen ha börjat kasta ut olika ledtrådar om det årets Nobelpristagare.

– Han sa att det är en kvinna. En dramatiker. En feminist. Kontroversiell, och så vidare. Och när min vän gissade på Elfriede Jelinek skrattade han på ett sätt som vi båda uppfattade som totalt bekräftande, säger hon om sin kompis som också minns hur hon fick höra vem pristagaren var i förväg.

– Han signalerade tydligt att det var Jelinek. Men när hon fick priset insåg jag att jag ändå inte riktigt tagit det på allvar. Jag blev chockad när hennes namn ropades ut: Helvete, han visste verkligen.

Hon berättar att händelsen upprepades året därpå. 

– Jag var involverad i ett stort arbete som rörde dramatikern Harold Pinter, som vid den tiden var rätt okänd i Sverige. Jag var ute på krogen med samma vän. Hon hörde också Kulturprofilen säga att mitt Pinterprojekt var väldigt lämpligt och skulle ge stor utdelning om några månader. Och det var mer än en hint. Han sa vem som skulle få Nobelpriset och den gången visste jag att det stämde.

Utöver de tre kvinnor som vittnar om direkta läckor talar flera andra om Kulturprofilens sätt att tala om sin insyn i Svenska Akademiens arbete med Nobelpriset.

– Han gav aldrig mig något namn men han pratade alltid om att han visste vem som skulle få priset, säger en kvinna.

Kulturprofilen påstås särskilt ha pratat om sin inblandning i Jean-Marie Gustave Le Clézios pris, även före tillkännagivandet. 

– Han brukade ta upp honom, och ibland Modiano, och tala om dem på ett sätt som skulle få det att låta som om han hade inflytande. Han kunde säga saker i stil med att ”nu är det snart dags” och ”jag ska ligga på om det”. Jag tänkte mest att det var skryt. Han sa sådant för att imponera på tjejer. Men det har varit märkligt att senare höra de namnen ropas ut, säger en annan kvinna.

Horace Engdahl uttryckte själv misstankar om läckor inom Akademien år 2008, när Jean-Marie Gustave Le Clézio fick priset. Kort inpå offentliggörandet rasade oddsen på författaren och spelbolaget Ladbrokes stoppade vadslagningen. I en intervju med P1 Morgon sa Horace Engdahl att han var övertygad om att det fanns en läcka och menade att Akademien skulle ”täppa till den”. 

Men nu vill han inte kommentera de nya uppgifterna om vad som ska ha skett under hans tid som ständig sekreterare:

”Jag skulle bryta mot Svenska Akademiens stadgar om jag kommenterade dem utan att vara uttryckligen bemyndigad därtill genom ett beslut i Akademien. Det är så våra regler ser ut”, skriver han i ett mejl till DN.

Peter Englund bekräftar däremot läckan i samband med Jean-Marie Gustave Le Clézios Nobelpris, och att den hade ”fransk koppling”.

– Det fanns indikationer på en fransk koppling, som hade att göra med vadslagningsmönstren, som var kopplade till franskspråkiga territorier, säger Peter Englund.

Att många fransmän satsade på Jean-Marie Gustave Le Clézio?

– Det är det enda jag minns: indikationerna kring läckan hade att göra med hur oddsen rört sig i franskspråkiga territorier. Det var då Ladbrokes avbröt, tror jag. Det var före min tid som ständig.

Har de indikationerna – och att Kulturprofilen pekades ut i fransk press år 2014 – aldrig fått Akademien att misstänka den läcka kvinnorna nu vittnar om? 

– Nej, inte alls. Det har funnits en väldig samstämmighet bland ledamöterna – bland alla ledamöterna – om att läckor är enormt skadliga för Akademien och riskerar att sänka priset. 

Spelbolagen Ladbrokes, Unibet och Betsson uppger att man i dag inte har uppgifter om att läckor kan ha påverkat spelandet på Nobelpriset i litteratur. Flera pristagare har också beskrivits som överraskningar för spelbolagen, däribland årets mottagare Kazuo Ishiguro. De möjliga vinsterna i vadslagningen om Nobelpriset är också låga i jämförelse med utdelningen på sportspel, uppger bolagen.

Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, säger till DN att eventuellt brott kan misstänkas om en utomstående person betalat sig till information om pristagaren, exempelvis genom pengar eller gåvor. Det finns inga uppgifter om att det ska ha skett i de fall som nämns i den här artikeln. 

Peter Englund betonar dock att Akademien ser allvarligt på misstankarna och menar att det kan handla om sekretessbrott. 

Vilka följder kan det få?

– Det måste du tala med Sara Danius om, säger Peter Englund. 

Som DN tidigare berättat har Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius anlitat en advokatbyrå som ska utreda varje ledamots relation till Kulturprofilen och om mannen har haft något inflytande över institutionens arbete. 

I förra veckan uppmärksammade Expressen att utredningen – som utförs av advokatbyrån Hammarskiöld & Co – också specifikt ska titta på om Akademien låtit sig påverkas i valet av Nobelpristagare och om det kan vara så att ledamöter har läckt information om pristagarna i förväg.  

– Jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna. När utredningen är klar ska det ske en redovisning till Svenska Akademien. Vi måste gå till botten med alla frågor och göra en noggrann utredning, säger advokat Peder Hammarskiöld till DN.

DN har sökt Sara Danius för en kommentar om de nya anklagelserna kring läckor, och vad de kan få för konsekvenser, men hon vill inte intervjuas:

”Tyvärr kan jag inte svara på några frågor eftersom en advokatutredning pågår”, skriver Danius i ett mejl.

DN har sökt Kulturprofilen och hustrun som är ledamot i Svenska Akademien och gett dem möjlighet att bemöta anklagelserna.

Läs mer: ”Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp”

Läs mer: Hovet - ”Vi bidrog inte till Kulturprofilens medalj”

Läs mer: Horace Engdahl rekommenderade Kulturprofilen – trots trakasserianklagelser

Detta har hänt.

DN kunde den 21 november publicera vittnesmål från 18 kvinnor om sexuella trakasserier och i flera fall övergrepp som Kulturprofilen utsatt dem för mellan 1996 och 2017. 

Mannen har starka band till Svenska Akademien. Utöver att vara gift med en av ledamöterna har han nyligen offentligt hyllats av en av de andra ledamöterna och driver en verksamhet som har samarbetat med och mottagit finansiellt stöd från Svenska Akademien. 

Flera av de övergrepp som han anklagas för ska ha skett i Akademiens lägenheter i Paris respektive Gamla stan i Stockholm. Kulturprofilens beteende har enligt DN:s källor varit känt i denna prestigefyllda del av kultur­världen ända sedan 1980-talet, men omgetts av en stark tystnadskultur. 

Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius fördömde redan samma kväll som DN:s publicering Kulturprofilens agerande som ”djupt oanständigt”. Hon klargjorde vidare att hon förväntar sig att Svenska Akademien nu avslutar allt samarbete med mannen och hans verksamhet.

Torsdagen den 28 november, vid ett av Akademiens ordinarie sammanträden, framkom även att ledamöters familjemedlemmar utsatts ”för oönskad intimitet”.

Efter DN:s granskning har fem kvinnor polisanmält Kulturprofilen för sexuella övergrepp och trakasserier.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.