Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Fokus på politiskt spel fördunklar klimatjournalistiken”

Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.
Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap. Foto: Svante Emanuelli

Journalister fokuserar ofta på det politiska spelet och inte på sakfrågan när det kommer till klimatet. Det här är problematiskt menar Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap som är författare till boken Media and transnational climate justice: Indigenous activism and climate politics.

Anna Roosvall, hur rapporterar media om klimatet?

– Det är ofta fokus på det politiska spelet, snarare än på klimatet i sig och det blir problematiskt om en fascination för ett politiskt spel fördunklar sakfrågan. Bevakningen är också ofta styrd av nationalstatlig inramning, vilket blir problematiskt eftersom klimatförändringarna liksom så många andra orättvisor i världen slår transnationellt. Klimatfrågan behandlas också ofta som helt avskild från andra samhällsfrågor, vilket den ju inte är. Men svenska medier rapporterar mer, och mer varierat, än medier i många andra länder.

Hur borde medierna rapportera om klimatet?

– De borde integrera klimatfrågan i en mängd andra relevanta frågor, i transporter, jämlikhet, kultur, ekonomi. Man borde också som journalist släppa fram flera olika källor och vara tillräckligt påläst om situationen och historien gällande olika drabbade folkgrupper. Uppmärksamma klimatfrågan som en fråga om rättvisa och ansvar, om hur effekterna slår orättvist över tid och rum och hur ansvaret för detta fördelas. 

Vilket ansvar har medierna då det kommer till frågor om klimatförändringen?

– Medierna har ett stort ansvar eftersom de har stor makt över vilken information folk kan bygga sin kunskap och sitt agerande på. Medierna har dessutom stor makt i relation till politiker och har ju i uppgift att hålla politiker ansvariga. Det är viktigt att detta arbete blir gjort på välinformerad grund. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.