Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Folkets hus och Parker stoppar SD

Foto: Per Larsson/TT

Det svenska motståndet mot Sverigedemokraterna sprider sig. Efter att bland annat brandmän och sjukvårdspersonal tagit avstånd från partiets värderingar ansluter sig nu organisationen Folkets Hus och Parker till proteströrelsen.

Organisationen som förvaltar lokaler över hela Sverige har beslutat att skärpa sin lokaluthyrningspolicy och uppmanar sina medlemmar att inte hyra ut till främlingsfientliga och rasistiska grupper.

– Det nya med den här policyn är att vi inte släpper in rasistiska eller främlingsfientliga organisationer. De som inte delar vår värdegrund säger vi nej till. Detta leder till att vi uppmanar våra medlemmar att säga nej till Sverigedemokraterna, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och Parker.

Tidigare har lokaluthyrningsreglerna gjort gällande att främlingsfientliga åsikter inte får uttryckas under möten. Men enligt Calle Nathanson har detta varit svårt att kontrollera. Nu kan lokalhållaren, efter att ha tagit del av exempelvis ett idéprogram, neka en organisation att hyra.

Hur resonerar ni kring yttrandefriheten i den här frågan?
– Vi är i alla högsta grad för yttrandefrihet. Men vi är en folkrörelseorganisation. Det är stor skillnad på hur medier behandlar de etablerade partierna i riksdagen. Det är givet att de ska släppas in i debatten. Men vi bestämmer själva hur vi vill att våra lokaler ska användas. Arbetarrörelsen byggde inte de här lokalerna för att de skulle släppa in organisationer som inte delar vår värdegrund.

Calle Nathanson säger att många medlemmar redan i dag säger nej till främlingsfientliga rörelser.

– Men det blir bättre och enklare om vi våra medlemmar har en policy som de kan luta sig mot. Det finns medlemmar som har släppt in den här typen av organisationer, kanske för att de känt ett tryck från kommunal nivå. Under Sverigedemokraternas turné tidigare i år har vi haft flera uthyrningar. Det tolkar jag som en del av en strategi från Sverigedemokraterna. Jag gissar att man vill få tillgång till en av arbetarrörelsens mest traditionella mötesplatser, säger Calle Nathanson.

Fakta. Folkets Hus och Parker

Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med närmare 600 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker och festivaler över hela Sverige.

Organisationen bildades 2000 som ett resultat av en sammanslagning av Folkparkernas Centralorganisation (bildad 1905) och Folkets Husföreningarnas Riksorganisation (bildad 1932).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.