Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fonster-och-balkonger-fylls-av-konst-i-stockholm/

Konst

Fönster och balkonger fylls av konst i Stockholm

Bild 1 av 2 Nikki Fager Myrholms skisser och teckningar som ingår i utställningen ”Open window”.
Bild 2 av 2 Konstnären Nikki Fager Myrholm i sin ateljé.

Kulturen hittar nya vägar att nå sin publik under coronakrisen. I helgen anordnar Nikki Fager Myrholm och Maria Toll utställningen ”Open window”, där 71 konstnärer visar verk i fönster och på balkonger runt om i Stockholm.

Tanken med utställningen är att visa upp konst i en tid där gallerier och konsthallar är stängda för allmänheten. Här kommer ett sjuttiotal konstnärer installera ut sina verk på både fönster och balkonger runt om i Stockholmstrakten. 

– Vi blev inspirerade av andra liknande event i Berlin och Bergen. Med detta visar vi att Stockholms konstliv lever även när många institutioner är stängda, säger initiativtagaren Nikki Fager Myrholm när DN når henne på telefon. 

Konstnären Maria Toll visar upp tygkonst vid ett tidigare arrangemang.
Konstnären Maria Toll visar upp tygkonst vid ett tidigare arrangemang. Foto: Tanja Silivistrini

Tillsammans med konstnären Maria Toll utgör de konstgruppen ”Hjorten”. De träffades när båda studerade konst i Norge, på Bergen academy of art and design. Fager Myrholm minns konstlivet där som mer spontant och konstnärsdrivet.

– Där kunde studenter anordna egna tillställningar självmant. Och det är också det vi vill göra här – att visa upp konst och ta den till nya platser. Allt behöver inte vara kopplat till gallerier, påpekar hon. 

Hittills har uppbackningen från andra konstnärer varit god. Nikki Fager Myrholm berättar att de snabbt fick ihop 71 namn som ville ställa upp, trots kort anmälningstid. 

Konsten kommer att ställas ut på olika ställen runt om i Stockholm. Åskådare behöver bara ladda ned, eller skriva ut, kartan från eventets Facebooksida, och sedan välja vad de själva vill se. 

Konstverken finns utspridda över hela Stockholm, är det inte svårt att uppleva alla verk då?

– Bergen, staden som inspirerade oss mest, är ju en liten ort där det är lättare att promenera runt. Men vi valde ändå att inkludera hela Stockholmsområdet för att inte behöva gallra bland verken. Utställningen pågår hela helgen, så man kan ju gå till de platser man har tid och lust för, svarar Fager Myrholm. 

Vad kommer du själv att ställa ut?

– Jag jobbar mycket med måleri och text. Men då min ateljé har väldigt många små fönster tyckte jag att det var en kul idé att ställa ut 99 skisser och teckningar jag jobbat med och som jag sällan visar i andra sammanhang.

Vilka förhoppningar har ni för utställningen?

– Framför allt hoppas vi att folk ska tycka det är roligt att få se konst på ett annat sätt. Speciellt när allt annat är begränsat. Och att de konstnärer som ställer ut känner att vi kan få ut vår konst, trots att vi är isolerade. 

Vad har ni för andra planer framöver?

– Vi förbereder inför ”Hjorten skulpturpark”, en kommande utställning på Ahlsellparken i Ropsten, i samarbete med den mobila institutionen Konsthall 323. Den 5 juni ska runt femtio konstnärer visa upp skulptur- och videokonst där. Vi följer så klart Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kommer att anpassa evenemanget efter det. 

Läs mer: 

Stängt Fotografiska tar bilderna ut på stan

DN tipsar om den bästa kulturen du kan ta del av på distans