Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Företag i Varberg anlitas för att städa bland kommentarerna

Många tidningarna sköter inte längre sina egna kommentarsfält. Det har skapat en helt ny marknad, och ett företag i Varberg har blivit dominerande.

Islam, Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Israel–Palestina, Zlatan, vargjakten. Det är ämnen och personer som många läsare vill diskutera i kommentatorsfälten. Men det är också ämnen där det ofta förekommer inlägg som bryter mot lag (till exempel hets mot folkgrupp och förtal) eller tidningarnas egna regler. Tidigare var det tidningarnas journalister som skötte modereringen, men numera städas kommentatorsfälten av ett företag i Varberg.

– Jag är förvånad över hur snabbt det har gått. Det finns uppenbarligen ett behov av oss, inte minst eftersom vi har kunnat erbjuda tjänsten till en bra kostnad, säger Klas Karlsson, vd för företaget Interaktiv Säkerhet i Varberg.

Interaktiv Säkerhet dominerar den nya marknaden och har flera av de största svenska medierna som kunder, som Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, TV4, GP, men modererar även åt norska och finska medier. Från att ha varit fem personer 2007 har företaget i dag femtio anställda. Medarbetarna är inte journalister, utan har gått en två dagars utbildning i press-juridik och pressetik på medieinstitutet Fojo.

– Om man ska jämföra oss med någonting så är vi väl ett slags mini-jurister, säger Klas Karlsson.

På Interaktiv Säkerhet vill man inte gå in på detaljer vad gäller gränsdragningar, vad som plockas bort och vad som tillåts vara kvar.

– Då är vi inne och tassar på sekretessen gentemot våra kunder, vi får inte visa våra gränssnitt, inte kommentera tidningarnas nivåer eller någonting, säger Klas Karlsson.

Varje månad får tidningarna, och Interaktiv Säkerhet, in fall där läsare anser sig ha blivit censurerade.

– Vi får in flera tusen kommentarer per dag och det är klart att vi ibland tar bort inlägg som borde ha fått vara kvar. Det är trots allt personer som sitter här och bedömer, säger Klas Karlsson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.