Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forfattare-forlaggare-och-bokhandlare-gar-samman-for-att-stotta-lasandet/

Böcker

Författare, förläggare och bokhandlare går samman för att stötta läsandet

Bokbranschen hårt pressad av coronautbrottet.
Bokbranschen hårt pressad av coronautbrottet. Foto: Hasse Holmberg

Försäljningen av böcker har drabbats hårt av coronautbrottet. Nu går Svenska Författarförbundet, Förläggareföreningen och Bokhandlarföreningen samman i satsningen #hemmamedenbok. Målet är att inspirera till ökad läsning.

Kampanjen #hemmamedenbok vill påminna om att ”när dörrar och gränser stängs öppnar en bok världen”. 

– Författarförbundet, Förläggareföreningen och Bokhandlarföreningen samarbetar nu för att påminna om vikten av att vara solidarisk med samhället. Att sitta i frivillig karantän är en viktig solidaritetshandling och ett ypperligt tillfälle att köpa, låna och läsa böcker, att ägna sin tid åt läsande, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska Förläggareföreningen till DN.

– Att läsa öppnar nya världar och är ett sätt förkovra sig, men också att fly från verkligheten och komma ut ur det stängda rummet en stund. Ambitionen bakom vår kampanj är att man inte ska glömma bort boken och hur värdefull den är. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Enligt bokhandeln har branschen preliminärt redan tappat 20–30 procent av sin fysiska försäljning under den sista reaveckan. Nu ska initiativtagarna bakom #hemmamedenbok göra både daglig och veckovis statistik för att de berörda ska få det lättare att fatta beslut och planera sin verksamhet. 

Vidare har kulturminister Amanda Lind uppvaktats för ett ökat stöd. Bokbranschens förslag innebär att en del av de 500 miljoner kronor som regeringen avsatt för kultursektorn ska ges som stärkta stöd till författare, men också till bokhandeln och, främst, mindre oberoende/nischade, förlag. Också litteraturstödet behöver prioriteras, i alla fall på sikt.

– Vi har fått en omedelbar respons på vårt brev från både kulturutskottet och kulturministern. De ser vad vi vill och att vi nu gärna vill träffa både ministern och utskottet, säger Kristina Ahlinder. Inte minst författarna befinner sig nu i ett väldigt skört och besvärligt läge på grund av inställda evenemang och framträdanden, men också bokhandeln och förlagen. 

– Det är viktigt att vi kan överleva den här svåra situationen. Det som går förlorat nu kan vara väldigt svårt att få tillbaka.