Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Författare i strid om flyktingar: ”95 procent kommer hit på grund av välfärdssystemet”

Den tyske författaren Uwe Tellkamp.
Den tyske författaren Uwe Tellkamp. Foto: Anders Wiklund / TT

BERLIN. Den tyske bästsäljarförfattaren Uwe Tellkamp har hamnat i blåsväder efter kritiska uttalanden om hur tyska medier rapporterar om flyktingar. Det fick Tellkamps förlag att distansera sig från sin författare.

Sedan tidigare har den mångfaldigt prisbelönade författaren Uwe Tellkamp gjort sig känd för kontroversiella uttalanden på högerkanten. Hans stöd till författaruppropet Charta 2017 som hävdar att Tyskland styrs av en ”åsiktsdiktatur” fick stor uppmärksamhet i höstas. 

Men det var efter en diskussionskväll i Dresden i förra veckan om var gränsen för yttrandefriheten går som hans förlag Suhrkamp fick nog. Tellkamp målade upp en dyster bild av det tyska debattklimatet. Enligt honom präglas det av en "åsiktskorridor" (Gesinnungskorridor) som avgör vilka politiska åsikter som accepteras i offentligheten. 

Vidare kritiserade han hur de tyska medierna rapporterar i frågor om invandring och integration. Mest irritation har hans utspel om varför flyktingar kommer till Tyskland väckt. 

– De flesta flyr inte från krig och förföljelse, snarare kommer 95 procent hit på grund av välfärdssystemet, hävdade han inför 700 åskådare. 

Det ledde till att Surhrkamp tog öppet avstånd från Tellkamps uttalande. 

”På förekommen anledning: Hållningen som vår författare ger uttryck för ska inte blandas ihop med förlagets åsikter”, skriver förlaget Surhkamp på sitt Twitterkonto. 

 

Även Tellkamps motdebattör, poeten Durs Grünbein, distanserade sig från påståendena. Han varnade å sin sida för en ”verbal upprustning” i debattklimatet.

– Ingen tjänar på det, sade han. 

Kontroversen har utlöst en häftig debatt på de tyska kultursidorna och på sociala medier. Den går under namnet ”Diktarstriden i Dresden" (Dresdner Dichterstreit), efter de båda författarnas hemstad. Tellkamps kritiker anklagar författaren för att uttrycka sig på samma sätt som medlemmarna av den främlingsfientliga och islamfientliga rörelsen Pegida, som är hemmahörande i Dresden i östra Tyskland. Till Pegidas paradnummer hör att beskylla de etablerade medierna för att vara lögnare. 

Även förbundskansler Angela Merkels partikollega Michael Kretschmer har gett sig in i debatten och tagit Tellkamp i försvar. Han är kristdemokratisk regeringschef i delstaten Saschen där Dresden ligger och känd för sin kritik av kanslerns linje i flyktingpolitiken. 

– Jag önskar mig att vi kan diskutera sakfrågan. Men när en ordstrid leder till att man fördömer en person, ska man inte bli förvånad om den offentliga debatten tystnar, säger han till tidningen Sächsische Zeitung.

Kort därefter kom Eva-Maria Stange, socialdemokratisk Vetenskaps- och konstminister i Sachsen, med en replik där hon varnar för att främlingsfientliga paroller förgiftar samhällsklimatet. 

I Sverige är Uwe Tellkamp mest känd för den hyllade romanen ”Tornet” (”Der Turm”) från år 2008. Den handlar om uppväxten i en borglig förort till Dresden under 1980-talets DDR.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.