Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forfattare-strejkar-for-klimatet-under-bokmassan/

Kultur

Författare strejkar för klimatet under Bokmässan

Författare som tänker strejka för klimatet under fredagen. Från vänster främre ledet: Malin Stehn, Lisa Förare, Bengt-Erik Engholm, Emma Karinsdotter, Emma Sundh och Maria Soxbo. Från vänster bakre ledet: Gustav Tegby, Charlotte Cederlund, Mats Söderlund, Gabrielle de Bourg, Moa Eriksson Sandberg och Johanna Nilsson. Foto: Tomas Ohlsson

På fredagen sammanfaller Bokmässan med den globala klimatstrejken. Många författare planerar att delta. Klimatkrisen uppmärksammas också i ett flertal programpunkter på Bokmässan.

– Jag skulle skämmas om jag stod på Bokmässan och pratade filosofi samtidigt som detta äger rum, säger filosofen och författaren Torbjörn Tännsjö som avstår mässan för att i stället delta i klimatmanifestationen.

I samband med FN:s klimattoppmöte i New York mobiliserade den globala klimatrörelsen genom den veckolånga manifestationen ”Week for future”. Veckan inleddes förra fredagen med gemensamma demonstrationer som lockade miljontals människor från omkring 150 länder. 

Lokala arrangörer i både London och Berlin uppskattade folkmassorna till runt 100.000 personer. I Australien deltog över 300.000 demonstranter, enligt The Sydney Morning Herald, som uppgav att demonstrationen var landets största sedan protesterna mot Irakkriget 2003. 

På fredagen avslutas ”Week for future” med ytterligare en global klimatstrejk, som sammanfaller med Bokmässan i Göteborg. Filosofen och författaren Torbjörn Tännsjö har valt att ställa in sin medverkan i mässan, till förmån för manifestationen. 

– Jag hade redan bestämt mig för att delta i den stora klimatstrejken i Stockholm och insåg att det krockade med mitt evenemang på Bokmässan. Det här är en ödesfråga för mänskligheten och jag kan inte se en viktigare politisk manifestation än detta. Jag skulle skämmas om jag stod på Bokmässan och pratade filosofi samtidigt som detta äger rum, säger han. 

Greta Thunberg och Fridays For Future har uppmuntrat vuxenvärlden att ansluta sig. I ett öppet brev från i somras uppmanade de Sveriges alla fackförbund att delta i strejken. Även Torbjörn Tännsjö har ansträngt sig för att hans fackliga organisation, Författarförbundet, ska följa aktivisternas begäran. 

– Det bästa vore om alla fackorganisationer utlyste generalstrejk men samtliga stora förbund har tackat nej, bland annat LO och TCO. Och även Författarförbundet. De tänkte väl att det inte angick dem men eftersom det inträffar under Bokmässan är det ett perfekt tillfälle att strejka, säger Torbjörn Tännsjö. 

Svenska Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll säger till DN att sådana aktioner inte ingår i förbundets uppdrag.

– Vi jobbar med att värna yttrandefriheten och litteraturen i Sverige. Vi kan inte gå ut och bestämma över huvudet på våra medlemmar på det sättet. Det är upp till var och en att själv bestämma hur de vill göra. Men eftersom frågan är viktig för många av våra medlemmar har vi ordnat så att de som vill får möjlighet att visa sitt engagemang under mässan, säger hon.

– Dels har vi möjliggjort att man kan lyfta och diskutera klimatfrågan under de evenemang man deltar i. Sedan finns det också möjlighet att ställa sig utanför mässhallen och visa sitt stöd därifrån, vilket många av våra medlemmar sagt att de ska göra, säger Grethe Rottböll.

I det småkyliga höstvädret utanför mässan i Göteborg samlades på torsdagen ett tiotal författare. De är några av dem som på fredagen ska demonstrera för klimatet medan bokälskarna väller in genom portarna.

Författaren Mats Söderlund är en av dem. Trots det anser han inte att man kan kräva det samma av hans kollegor. 

– För min del passade tiderna bra. Men personligen tycker jag inte att man kan begära att författare ska avstå från sina engagemang under Bokmässan. Den är en väldigt stor del av vår verksamhet och det är inte som att man bara kan ta några timmar ledigt, säger Mats Söderlund. 

I Göteborg arrangerar Fridays For Future en marsch från Bältesspännarparken till Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg. Väl framme ska Mats Söderlund och flera andra personer hålla tal vid torget. Söderlunds anförande ska handla om hur han som elvaåring på nära håll upplevde en glaciär. När han återvände 30 år senare kunde han med blotta ögat se att isen hade krympt.

– Om man vill vara med och hindra klimatförändringarna tycker jag att man ska bidra med det man är bra på. Råkar man till exempel vara rektor kan man se till att ens skola blir klimatneutral. Är man författare som jag får man jobba med sina specialkunskaper inom skrivande, och att hålla tal angränsar till det, säger han. 

Mats Söderlund har även behandlat klimatfrågan i sin litteratur. I fjol släppte han första delen i ungdomstrilogin ”Hotet”, som utspelar sig i en dystopisk framtid där klimatkrisen skapat krig och elände på jorden. 

– Jag har följt klimatfrågan i 20 år och bokprojektet började jag skissa på för 10 år sedan. Jag ville skriva en bok som inspirerar ungdomar och unga vuxna till engagemang och aktivism. Och första boken kom ut samma höst som Greta satte sig utanför riksdagen. Det var nästan skrämmande, säger han. 

Lisa Förare är en annan av demonstranterna, kanske mest känd som matskribent men har nyligen släppt skräckromanen ”Varken”. Hon kallar skämtsamt sin bok närodlad, eftersom den utspelar sig i samma kvarter som hon själv bor i.

– Jag hade en exman som var biolog. När man har kunskapen når man till sist en punkt där man inte vill vara förövare längre. Jag slutade i stort sett att flyga för fyra år sedan. Då sågs jag av många som jobbig och gnällig, men nu möts jag av en helt annan inställning.

Hon tycker att författare i för liten grad använder klimatkrisen i sina böcker. 

– Det behöver inte tvunget vara huvudtema utan kan finnas med som en ingrediens. I min nya bok ”Varken” har klimatförändringarna till exempel ändrat förutsättningarna att existera för demoner och andra övernaturliga väsen.

Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, säger till DN att man från arrangörshåll inte kommer att delta i den globala strejken. Han anser dock att klimatfrågan genomsyrar stora delar av mässans program. 

– Vi har närmare tio seminarier om klimatet och dessutom väldigt många scen- och monterprogram som berör frågan. Bland annat lördagens ”Klimatmutationen” där forskaren Keri Facer och författaren Amanda Svensson diskuterar hur forskningen och litteraturen samverkar och kan hjälpa oss att tänka på ett nytt sätt. 

Oskar Ekström framhåller även David Wallace-Wells. Hans bok ”Den obeboeliga planeten” utkom nyligen på svenska och har skapat världsomfattande engagemang för klimatkrisens akuta allvar. Amerikanen deltar i flera seminarier under mässan. Exempelvis på fredagen, då han gästar ”Klimatkvällen” i Göteborgs konserthus, som arrangeras av bland andra Bokmässan och DN. 

– Nästan 1.000 biljetter är redan sålda och vi siktar på att fylla Konserthusets stora sal. Det blir en helkväll med samtal och musik. Artisten Annika Norlin, DN:s kulturchef Björn Wiman och ärkebiskop Antje Jackelén är några av de medverkande. Även Greta Thunberg är med genom en videointervju som gjorts alldeles nyligen. 

– Vi befinner oss i en allvarlig situation som vi ville uppmärksamma på ett större sätt. Samtidigt innehåller kvällen hopp. Vi beskriver det som en kväll som ska ge kunskap och inspiration, säger Oskar Ekström.