Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forfattaren-carlos-ruiz-zafon-ar-dod/

Kultur

Författaren Carlos Ruiz Zafón är död

Carlos Ruiz Zafón 2004.
Carlos Ruiz Zafón 2004. Foto: BERNAT ARMANGUE

Barcelonafödda Carlos Ruiz Zafón är död. Författaren bakom succéromanen ”Vindens skugga” (2001) avled på fredagen i Los Angeles där han var bosatt sedan genombrottet i 90-talets första hälft.

Carlos Ruiz Zafón, 55, slog igenom som romanförfattare främst för unga vuxna. Den gotiska mysterieromanen ”Vindens skugga” var hans första för vuxna och vid det laget hade han bott i sin barndoms drömstad Los Angeles i i nästan tio år. 

https://twitter.com/edit_planeta/status/1273907840776900609

Romanen översattes till över fyrtio språk, på svenska utgavs den 2005. På svenska finns även romanerna ”Ängelns lek”, ”Himlens fånge” och ”Andarnas labyrint”. Ruiz Zafón har förärats en rad priser från olika håll i världen. De två sista åren led han av tjocktarmscancer som till slut blev hans död.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt