Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forfattaren-jean-bolinder-har-avlidit/

Kultur

Författaren Jean Bolinder har avlidit

Deckarförfattaren Jean Bolinder har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar Svenska Deckarakademin, där Bolinder varit hedersmedlem sedan 1974. 

Jean Bolinder debuterade 1967 med deckaren ”Skulle jag sörja då…” och blev en extremt produktiv författare inom en rad olika genrer. Han skrev ett trettiotal deckare, men även romaner, noveller, pjäser, fackböcker, ungdomsböcker, läromedel och annat. 

I deckarna var ofta paret Jöran och Marianne Bundin huvudpersoner. När han inte skrev i eget namn skrev han under pseudonymerna Jesper Borghamn och Elisabeth Schalin, och han var även en av författarna bakom författarkollektivet Bo Lagevi.

Jean Bolinder var lektor i svenska, historia och scenisk gestaltning och så sent som 2019 lärde han åttaåringar att spela stilteater.

Jean Bolinder blev 84 år.

Ämnen i artikeln

Deckare

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt