Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Författaren John Berger är död

John Berger fotograferad av DN:s Eva Tedesjö 1999.
John Berger fotograferad av DN:s Eva Tedesjö 1999. Foto: Eva Tedesjö

Den brittiske författaren John Berger har avlidit. Berger blev 90 år.

John Berger föddes den 5 november 1926 i Hackney i London och flera av hans böcker har givits ut på svenska, bland andra ”Gräs och rötter”, ”En gång i Europa” och ”G”.

Berger kom många gånger att nämnas i samband med diskussionerna om Nobelpriset i litteratur, men fick det aldrig.

När Berger 1972 fick Bookerpriset för sin roman ”G”, som kom ut på svenska 1985, gav Berger halva prissumman till Svarta pantrarna i ett försök att sätta fokus på att prispengarna kom ur en förmögenhet som byggts upp genom svarta slavars arbete på de karibiska sockerrörsfälten.

Berger var förutom författare också konstnär och kritiker och bodde under senare år i en förort till Paris.

Då han intervjuades av The Guardian i samband med sin 90-årsdag konstaterade han att födelsedagen inte skulle firas på något särskilt sätt:

– Jag är mycket tacksam för att ha blivit 90 – det är en ansenlig ålder – och att mina vänner vill fira detta, men det jag har sagt till dem alla är att vi borde vara tysta den här dagen. Min födelsedag borde bli en dag som alla andra.

Han efterlämnar tre barn och fem barnbarn.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.