Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forfattaren-maj-sjowall-dod/

Kultur

Författaren Maj Sjöwall död

Maj Sjöwall blev 84 år.
Maj Sjöwall blev 84 år. Foto: Peter Knutson/SR

Författaren Maj Sjöwall har avlidit, efter en lång tids sjukdom. Knappast någon svensk deckarförfattare har haft större inflytande. Författarkollegan Jan Guillou säger att ”ingenting som jag har läst har påverkat mig så plötsligt, så starkt och förändrat mitt liv som Majs och Pers ’Roman om ett brott’”.

TT Text

Maj Sjöwall skrev tillsammans med Per Wahlöö tio böcker om kriminalkommissarie Martin Beck. Den första kom 1965 och den sista precis ett decennium senare. Samtliga har filmatiserats och nått stora framgångar både i Sverige och utomlands. För många läsare präglade de bilden av Sverige.

– Jag lärde känna Maj 1976 när jag arbetade på Norstedts förlag och kom att bli väldigt nära henne. Vi har varit vänner sedan dess. Hon var en person som älskade två saker här i världen – sin familj och Stockholm, säger Ann-Marie Skarp, förlagschef på Piratförlaget som i dag ger ut Sjöwall-Wahlöös böcker.

Enligt henne finns det inte en enda deckarförfattare som inte inspirerats av serien ”Roman om ett brott”, med sin huvudperson Martin Beck.

– Ja, de var pionjärer. De skildrade sextiotalet, det stora politiska decenniet, som tippade över in på sjuttiotalet och de hade förmågan att göra en spänningsram kring detta och få med ett politiskt budskap. De hade också ett sätt att skriva knapphändigt, väldigt koncist.


Skarp berättar också att Maj Sjöwall hade varit sjuk en längre tid, och inte gått bort i covid-19.

April 2013, Maj Sjöwall fotograferad på sin stamkrog Harvest Home på Södermalm.
April 2013, Maj Sjöwall fotograferad på sin stamkrog Harvest Home på Södermalm. Foto: Anders Wiklund / TT

Författaren och journalisten Jan Guillou lyfter fram serien ”Roman om ett brott” som avgörande:

– Maj Sjöwall har brutit väg för en litteratur som lever kvar bland många andra, som jag själv, Henning Mankell och Leif GW Persson är uppenbara exempel på.

– Ingenting som jag har läst har påverkat mig så plötsligt, så starkt och förändrat mitt liv som Majs och Pers ”Roman om ett brott”. De knäckte en kod, nämligen den om hur man kunde göra politisk litteratur i en modern tid. Jag hade varit en annan författare, Mankell en annan författare liksom tusentals andra om inte detta banbrytande verk funnits, säger Guillou till DN.

Författaren Jens Lapidus beskriver Maj Sjöwall som en ”förtjusande och rolig person att dela en middag med”:

– Jag har träffat Maj många gånger, hon var kvick och kul. Böckerna som hon skrev tillsammans med Per Wahlöö har varit en inspirationskälla för många, inklusive mig själv. De har visat att ett svenskt kriminalförfattarskap är något att komma med ute i världen. Det har jag haft i ryggen som en trygghet.

Per Wahlöö och Maj Sjöwall vinkar glatt med sina ”Edgars” på Times Square i New York. Paret tilldelades i maj 1971 utmärkelsen för årets bästa deckarroman med sin ”Den skrattande polisen”.
Per Wahlöö och Maj Sjöwall vinkar glatt med sina ”Edgars” på Times Square i New York. Paret tilldelades i maj 1971 utmärkelsen för årets bästa deckarroman med sin ”Den skrattande polisen”. Foto: Hasse Persson / Expressen, TT

– De har dessutom inspirerat som Stockholmsskildrare och med den koncisa stil som är utmärkande för deras böcker. Jag skrev ett förord för en amerikansk utgåva av ”Den vedervärdige mannen från Säffle”. Hur de i den boken använde kriminalromanen för samhällskritik har också påverkat mig mycket, säger Jens Lapidus till DN.

Samarbetet med Wahlöö, som Maj Sjöwall – efter två kortare äktenskap – levde ihop med från 1963 och fram till dennes bortgång den 22 juli 1975, resulterade i skapandet av karaktären Martin Beck – en polis som med ett stort mått eftertänksamhet löste mordfall, samtidigt som han utstrålade viss desillusion över sitt arbete.

Som bekant lever karaktären vidare i raden av senare decenniers Beck-filmer där kommissarien spelas av Peter Haber. Innan dess har en rad skådespelare haft samma uppgift i skilda filmproduktioner: Keve Hjelm, Carl-Gustaf Lindstedt, Gösta Ekman, amerikanen Walter Matthau (vars tolkning av figuren är en amerikansk polis vid namn Jake Martin), letten Romualds Ancans, britten Derek Jacobi och belgaren Jan Decleir.

Maj Sjöwall i skrivarmiljö, i augusti 2000.
Maj Sjöwall i skrivarmiljö, i augusti 2000. Foto: Lennart Isaksson/TT

Efter Wahlöös död fortsatte Maj Sjöwall som författare. Hon arbetade även som översättare och lektör.

Maj Sjöwall föddes den 25 september 1935 i Stockholm. Efter genomgången flickskola fick hon anställning hos Åhlén & Åkerlunds förlag under åren 1954–1959, Wahlström & Widstrands förlag 1959–1961 samt Esselte 1961–1963.

En litterär skylt finns sedan 1992 uppsatt på Dalagatan 34 i Stockholm med ett citat ur Sjöwall-Wahlöös ”Den vedervärdige mannen från Säffle”:

”Det här är Gunvald Larsson. I fastigheten Dalagatan trettiofyra finns nu en vansinnig människa, som skjuter från taket eller översta våningen med ett automatgevär. Det ligger två döda poliser framför Eastmaninstitutet. Slå larm i alla innerstadsdistrikt.”

Maj Sjöwall blev 84 år. 

Läs också: Martin Becks morsa fuskade aldrig med detaljerna – DN träffade Sjöwall 2012

Maj Sjöwall tar emot hederspris vid deckarfestivalen i Visby i augusti 2016.
Maj Sjöwall tar emot hederspris vid deckarfestivalen i Visby i augusti 2016. Foto: Patrik C Österberg / TT