Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Författaren och formgivaren Helena Henschen död

Helena Henschen blev 70 år.
Helena Henschen blev 70 år. Foto: Magnus Hallgren
Författaren Helena Henschen avled natten till torsdagen i en hjärnblödning, 70 år gammal.

 Vid sin död var hon mitt uppe i arbetet med uppföljaren till den kritikerrosade boken "Hon älskade".

– Det är en stor förlust för läsarna i Sverige. Helena Henschen var en stor författare som inte hann skriva så mycket, säger förläggaren Dorotea Bromberg till TT Spektra.

Helena Henschen debuterade som skönlitterär författare vid 63 års ålder med boken "I skuggan av ett brott" 2004. I den skildrade hon den tragedi i hennes egen familjs historia som kom att kallas de von Sydowska morden. Boken väckte stor uppmärksamhet och 2005 förärades hon tidningen Vi:s läsarpris.

– Hon var unik på sitt sätt. Hon blev författare så sent, men var så färdig med sin första bok. Jag kommer aldrig att glömma när vi fick manuset till "I skuggan av ett brott". Ingen av oss kunde tro våra ögon för att det var så moget, säger Dorotea Bromberg.

Fyra år senare publicerades "Hon älskade", som också den bygger på en verklig persons levnadsöde. Där skildrade Helena Henschen sin farmor Signe Thiels liv, dotter till bankmannen och mecenaten Ernest Thiel, känd för Thielska galleriet.

Under en lång tid hade Helena Henschen arbetat med en tredje bok, en roman som också den skulle utgå från verkliga händelser, den här gången under andra världskriget. Manuskriptet blev dock aldrig avslutat.

– Boken skulle ha kommit ut i år eller nästa år. Hon tog lång tid på sig att skriva, så det visste man aldrig, berättar Helena Henschens syster Marie.

Tidigare i livet arbetade Helena Henschen som formgivare och var en av grundarna av klädföretaget Mahjong. Hon skrev och illustrerade också barnböcker. Helena Henschen blev 70 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.