Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Författarna som fick sina pseudonymer avslöjade

I dagarna har fyra internationella tidningar tillsammans gått ut med avslöjandet att författarpseudonymen Elena Ferrante i själva verket är översättaren Anita Raja. Journalisten Claudio Gatti har spårat ekonomiska transaktioner för att ta reda på vem författaren bakom romansviten ”Min fantastiska väninna” egentligen är.

Svenska noms de plume som Tim Davys och Bo Balderson är fortfarande hemliga – men vilka skrivande pseudonymer har genom tiderna avslöjats eller avslöjat sig själva?

• Rosamond Smith och Lauren Kelly – Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates, författare till över fyrtio böcker och ofta Nobelpristippad, förvånade sina förläggare när det på åttiotalet kom fram att hon skickat in romanen ”Tvillingliv” under pseudonymen Rosamond Smith. Hon lovade att aldrig mer använda sig av falskt namn – men har sedan dess gett ut flera böcker som både Rosamond Smith och Lauren Kelly.

Läs även: Pseudonymen skapar frihet

• Lars Kepler – Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril

Paret Ahndoril gav sensommaren 2009 ut den mycket framgångsrika deckaren ”Hypnotisören”, om kriminalkommissarien Joona Linna, under namnet Lars Kepler. Pseudonymen avslöjades bara två veckor senare av Aftonbladet. Författarna bekräftade samma dag att de var Lars Kepler.

• Robert Galbraith – JK Rowling

När Harry Potter-författaren ville börja skriva för vuxna hittade hon på en pseudonym: Robert Galbraith, en pensionerad polis som på ålderns höst börjat författa. Den första boken ”Gökens rop”, som kom 2013, noterades av recensenter vara oväntat välskriven för att komma från en debutant. Galbraiths verkliga identitet avslöjades av The Sunday Times efter att en av tidningens journalister fått ett tips på Twitter, och på några få dagar ökade försäljningen av boken med 4 000 procent.

• Nikanor Teratologen – Niclas Lundkvist

När ”Äldreomsorgen i Övre Kågedalen” 1992 gavs ut på Norstedts blev den mycket uppmärksammad för sina sadomasochistiska och nazistiska teman, sitt originella språk – och för att man inte visste vem författaren var. Men bara dagar efter utgivningen avslöjade Expressen, till författarens missnöje, att det var då tjugosjuårige Niclas Lundkvist som skrivit boken. Mannen bakom pseudonymen uppmärksammades nyligen för att ligga bakom stora mängder grovt rasistiska och antisemitiska inlägg på Flashback.

• Hans Koppel – Petter Lidbeck

När den samhällssatiriska ”Vi i villa” gavs ut 2008 spekulerades det vilt i vem pseudonymen Hans Koppel i själva verket var. Marcus Birro? Bengt Ohlsson? Efter två år gick barnboksförfattaren Petter Lidbeck själv ut med att han var Hans Koppel – och många blev besvikna över att han inte var någon ”roligare”.

• John Le Carré – David John Moore Cornwell

Cornwell har skrivit alla sina romaner, däribland ”Spionen som kom in från kylan” och ”Mullvaden” (”Tinker tailor soldier spy”), under pseudonymen John Le Carré eftersom han länge arbetade för brittiska underrättelsetjänsten. Agenter vid underrättelsetjänsten fick inte publicera verk i eget namn.

Björn Wiman: Svårt att uppröras av sanningen om Ferrante

• Arne Dahl – Jan Arnald

Poeten Jan Arnald tröttnade på att bli sedd som elitist och akademiker, kastade om bokstäverna i sitt namn och började skriva deckare. Arne Dahls sexton böcker har sålts i över 2,5 miljoner exemplar och översatts till 26 språk.

• Currer, Ellis och Acton Bell – Charlotte, Emily och Anne Brontë

Som många kvinnor genom historien gavs systrarna Brontë från början ut under de manliga pseudonymerna Currer, Ellis och Acton Bell. Detta eftersom kvinnor på artonhundratalet ansågs klart sämre lämpade som författare, och i högre grad skulle läsas om avsändaren var av manlig karaktär.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.