Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forlaget-vinner-strid-om-babblarna/

Kultur

Förlaget vinner strid om ”Babblarna”

Anneli Tisell, grundare av företaget Hatten. Foto: Fredrik Funck

Det långa och infekterade bråket om de färgglada figurerna i ”Babblarna” är avgjort. Arbetsdomstolen slår fast att det är förlaget Hatten som har rättigheterna till de färgglada barnfavoriterna – inte illustratören, skriver Lag & Avtal.

TT Text

Illustratören Ola Schubert döms att betala över två och en halv miljon kronor i rättegångskostnader.

Det är klart att det är jobbigt, men jag vill inte uttala mig nu, jag måste gå igenom domen först. Jag och min advokat sitter och läser den just nu, säger Ola Schubert till TT.

Bråket inleddes 2017 då Ola Schubert och en kollega ville förhandla om ett avtal om ersättning. Schubert hade då arbetat för Hatten sedan 2005, både som anställd och frilans.

Läs mer: Josef Svenberg: Det står på spel i tvisten om ”Babblarna” 

Vad som hände sedan går meningarna isär om. Schubert anser bland annat att Hatten vägrat lämna ut underlag för ersättningen och tagit bort hans namn från en ny bok.

Förlagets vd Anneli Tisell hävdar å sin sida att Schubert plötsligt hävdat upphovsrätt till figurerna, bland annat genom att försöka stoppa en ”Babblarna”-musikal.

Arbetsdomstolens dom är enhällig.

Enligt Lag & Avtal har Schubert gräsrotsfinansierat för att täcka rättegångskostnaderna.

Läs mer: Konflikt skuggar ”Babblarnas” miljonframgångar