Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/forlaggaren-om-ari-behns-sista-bok-han-satte-vackra-ord-pa-det-svara/

Böcker

Förläggaren om Ari Behns sista bok: ”Han satte vackra ord på det svåra”

Ari Behn i ”Skavlan”, 2018. Foto: Karin Törnblom/TT

Den norske författaren Ari Behn tog sitt liv under juldagen. Tidigare har han flera gånger återkommit till sina problem med psykisk ohälsa, och sista boken ”Inferno” beskrivs som en mörk och personlig uppgörelse. Nu hyllas Behn av sin förläggare Arve Juritzen.

Juritzen skriver på Facebook om sorgen efter dödsfallet, och hur svårt det är för honom att läsa ”Inferno” i dag: ”Nu är texterna och målningarna inte längre en bok.”

Arve Juritzen beskriver hur han kämpade för att få författaren och konstnären att skriva ett mer optimistiskt slut på boken, men Behn var bestämd. ”Sista målningen skulle vara 'Gone' och sista ordet skulle vara 'kista'”, skriver förläggaren.

Till norska tidningen VG utvecklar Juritzen sina tankar kring Behns sista bok som gavs ut 2018.

– Det var en svår text, i dag är den helt omöjlig. I framtiden kommer ”Inferno” att stå som en unik berättelse om det svåraste. Vi måste minnas Ari som en unik ordmästare. Det han har åstadkommit är att sätta råa, men vackra ord på det svåra, säger han.

Läs mer: 

Författaren och prinsessan Märtha Louises ex-man Ari Behn är död 

Svenska kronprinsessparet: Vi kommer minnas Ari som den varma människa han var 

Jonas Thente: Ari Behn tecknade tidigt millenniets vilsna själar