Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Forskare: ”Detta är en del av ett större angrepp mot traditionella medier”

Foto: Twitter

En felplacerad skylt utlöste en storm mot Sveriges Radio och politiska reportern My Rohwedder. Forskare varnar nu för att påhoppen utgör del av ett större angrepp mot traditionella medier. ”Det här är frågor som är extremt viktiga”, säger statsvetaren Marie Demker.

Allt började med en skylt. På den stod orden ”Jimmie=rasist”. I lördags, när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade under politikerveckan i Järva, norr om Stockholm, hölls den i luften av en meningsmotståndare. Men en stund senare (när talet var avslutat) dök skylten upp i Sveriges Radios sändarbuss. Orden på skylten var synliga från utsidan. Någon fotograferade skylten i minibussens dörröppning och spred bilden vidare, något som startade en hätsk diskussion, i första hand på sociala medier, om public serviceföretagets opartiskhet.

I fokus för kritiken har Ekots politiska reporter My Rohwedder stått. Hon var den som upptäckte att någon hade fäst skylten på baksidan av sändarbussen. Hon plockade ned skylten, lade den i bussen, för att strax därefter – när hon klippt färdigt sitt radioinslag om Åkessons tal – kasta den i soptunna.

– Sändarbussen stod på en tom parkering, så när som på en polispiket. Jag hade ingen aning om vad det var för skylt. Mitt fokus låg bara på att göra mitt jobb, göra färdigt inslaget och åka därifrån, säger My Rohwedder till DN.

Läs mer: Förklaringen bakom skylten i Sveriges Radios sändningsbil

Tillbaka i Radiohuset fick hon information av sina kolleger att bilden börjat spridas på sociala medier. Under kvällen gick Rohwedder ut med en förklaring till vad som hänt, både i sociala medier och i en intervju med Aftonbladet. Men anklagelserna fortsatte. I sociala medier har användare försökt att genom bildjämförelser föra i bevis att det skulle vara My Rohwedder som håller i skylten under Åkessons tal.

– Jag har inte sett något behov att bemöta detta på något annat sätt. Min arbetsgivare har också tagit den principiella diskussionen. Det här handlar inte bara om mig, det är ett drev mot Sveriges Radio också, säger My Rohwedder.

Kommer du att hantera liknande situationer på ett annat sätt i framtiden?

– Jag kan inte svara på det. Det är inget fel som har begåtts här. Jag vet inte om jag skulle ha kunnat göra på ett annat sätt. Varför skulle jag fokusera på en skylt i stället för att göra mitt jobb?

Påverkas du personligen av de anklagelser som riktas mot dig?

– Nej.

Anklagelserna mot Sveriges Radio kommer mitt i en period där just förtroendet för traditionella medier diskuteras flitigt. Det kommande året stundar dessutom en svensk valrörelse som med all sannolikhet blir den mest medialiserade i alla tider. Marie Demker, statsvetare på Göteborgs universitet, menar att människor gärna tar till sig den information som bekräftar den egna verklighetsuppfattningen men avvisar den som motsäger vår intuitiva uppfattning.

– Hela den här grejen med skylten är en höna av fjäder. Men för de som redan känner ett misstroende för traditionella medier tas den här händelsen som ytterligare ett bevis på att de har rätt, säger Marie Demker och fortsätter:

– I vårt väldigt polariserade klimat så cementeras konfliktlinjerna allt mer. Det är hemskt svårt att nå fram med grådaskiga sanningar. Vi lyssnar mindre bra på varandra i ett sådant klimat, i stället tar vi ställning och förstärker konflikten.

Men varför växer intensiteten i reaktionerna så snabbt i dagens läge? Kristoffer Ahlstrom-Vij, forskare i teoretisk filosofi vid University of Kent samt inom Lunds universitets projekt "Knowledge in a Digital World", pekar på flera faktorer. Människor influeras ofta av information som styrker deras uppfattning om verkligheten, säger han, samtidigt som gemene man enkelt kan hitta en plattform där deras åsikter bekräftas av andra.

– Och så långt som en fejknyhet sträcker sig så är den här skylthistorien lovande. Det finns en bild som kan klassas som evidens. För de som misstror medierna är det här toppen, och de flesta ifrågasätter inte en berättelse som låter så lovande, säger Kristoffer Ahlstrom-Vij.

Läs mer: Johan Hilton: Säga vad man vill om Twittertroll – de saknar inte uppfinningsrikedom

Han säger att värden som objektivitet och neutralitet ofta blandas ihop när mediernas roll i samhället diskuteras. Objektiv journalistik varken är eller bör vara neutral, utan tar ställning i kontroversiella frågor. Men när traditionella medier, utifrån ett objektivt perspektiv, lyft fram problematiska sidor har det orsakat en känsla av marginalisering i granskade grupperingar, menar Ahlstrom-Vij.

– Det skapar en upprördhet. Över tid har den misstron växt samtidigt som de här rösterna blivit kopplade till varandra när de växt politiskt. I deras ögon finns å ena sidan etablissemanget med medierna och den stora majoriteten politiker, å andra sidan finns de själva som blivit lämnade och ingen bryr sig om. Det är samma typ av misstro som växt fram i extrema kretsar i både Storbritannien och USA, säger Kristoffer Ahlstrom-Vij.

I efterspelet till händelsen i Järva har krav kommit på att Sveriges Radio ska garantera sin opartiskhet och besvara frågor kring varför skylten kunde dyka upp i sändarbussen. Marie Demker menar att politiker såväl som den vanliga medborgaren måste avhålla sig från att ge sig in i debatten på en sådan nivå.

– Hur Sveriges Radio än svarar blir det en bekräftelse på att de har gjort något dåligt. Den typen av diskussioner hör inte hemma i ett sunt politiskt samtal, det perverterar det demokratiska samtalet. Man måste inta en kritisk hållning till oväntade påståenden och fråga sig: Kan det här verkligen stämma? Ingångsvärdet måste vara något slags tillit, säger Marie Demker.

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericson, som också sitter med i public service-kommittén, har både på Twitter och i sin privata blogg kommenterat händelsen. Han menar att reaktionerna tydligt visar att förtroendet för public service vacklar i flera samhällsgrupper.

– Jag lämnar konspirationsteorierna åt andra. Sveriges Radio har också lämnat en rimlig förklaring. Men för mig är det upprörande att skylten över huvud taget finns väl synlig i sändarbussen. Det är ett tecken på att de som arbetar där inte förstår att de har en jätteviktig roll att försvara ett opartiskt och opolitiskt public service, säger Jan Ericson.

I en tid när angreppen mot traditionella medier ökar, finns det inte en risk när du som politiker riktar hård kritik mot just medierna?

– Det håller jag inte med om. Precis som att vi politiker kritiseras är det viktigt att medierna kritiseras när de gör övertramp eller landar fel. Det är inte de som kritiserar bilden som orsakat den här situationen, det är Sveriges Radio själva som har gjort en obetänksam sak. Man kan inte klandra dem som reagerar på skylten, säger Jan Ericson.

Reaktionerna mot Sveriges Radio har i första hand märkts av på sociala medier, uppger Olle Zachrison, ansvarig utgivare på Ekot. Han menar att det är tydligt att händelsen med skylten har använts som slagträ för att angripa de traditionella medierna i allmänhet och public service i synnerhet.

– Det är en tendens vi har sett i flera andra fall och det är något vi kommer att se mer av, inte minst när vi går in i en valrörelse. Det är ett samtidsfenomen att den här typen av diskussioner där vissa krafter försöker erodera mediernas förtroende blir väldigt intensiva och hätska, säger Olle Zachrison.

Hur har ni hanterat situationen?

– Vi har försökt hålla huvudet kallt. Vi kan inte gå in i alla detaljdiskussioner och det kan nästan kännas befängt att behöva bemöta anklagelser om att vår reporter, samtidigt som hon bevakar ett tal, skulle ha deltagit som aktivist. Det är så fullständigt otänkbart och alla som arbetar här vet hur noggranna vi är med att vara professionella och opartiska.

– Men eftersom det fanns berättigade frågor kring skylten, som faktiskt varit i vår buss, då kände vi att vi behövde vara snabba att svara på det. Vi var tvungna att samordna vår kommunikation och svarade på frågor redan under lördagskvällen.

Kan ni göra något mer för att motverka liknande situationer framöver?

– Det finns saker man kan lära sig av varje situation. Eftersom vi tydligt står för en opartisk och saklig nyhetsjournalistik så kanske jag, och många andra ledande medieföreträdare, måste ta den här diskussionen oftare. Vi måste visa vad som skiljer oss från rent opinionsdrivet material som florerar på olika sajter. Den diskussionen välkomnar jag, säger Olle Zachrison.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.