Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Förskola stoppar all filmvisning efter Alfons-kritik

Foto: Rabén & Sjögrens Bokförlag
Efter att förskolan visat en film om Alfons Åberg fick ett barn otäcka mardrömmar som inte gick över. Nu stoppas all filmvisning på förskolan den närmsta tiden.

DN har tidigare rapporterat om Sadelmakarebyns förskola i Malmö som i december fick kritik från föräldrar för att ha visat filmen ”Alfons och odjuret”.

Filmen fick ett barn att drömma otäcka mardrömmar varpå föräldrarna anmälde förskolan till Skolinspektionen, som begärde utredning och svar från Malmö stad.

Nu stoppas all filmvisning på förskolan, rapporterar Helsingborgs dagblad. Beslutet togs i samråd med de anmälande föräldrarna.

I ett pressmeddelande betonar förvaltningen att det rör sig om en tillfällig ”filmpaus” där man kommer att gå igenom rutiner och riktlinjer.

— Det är viktigt att försklara att detta bara är en högst tillfällig lösning på just den här förskolan i samband med den situation som har uppstått, säger förskolechef Eva Danerhall och fortsätter:

— Vi kommer absolut att visa film igen när det finns ett pedagogiskt syfte. Likaväl som vi läser böcker eller spelar musik så har också filmen sin plats i den pedagogiska verksamheten inom förskolan.

Filmen från 1980 handlar om att Alfons Åberg en dag slår en annan pojke och sedan drabbas av dåligt samvete, som tar formen av ett inbillat ”odjur” under Alfons säng.

Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström meddelar via Rabén och Sjögrens förlag att hon inte har några kommentarer till Malmö stads beslut. Men Pelle Svensson som genom Pennfilm filmatiserade ”Alfons och odjuret” är kritisk.

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta. Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i, säger han till Helsingborg dagblad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.