Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/fossil-och-hardrock-pa-sweden-rock/

Kultur

Fossil och hårdrock på Sweden Rock

Fossil och hårdrock slås samman på årets Sweden Rock. Foto: André de Loisted

Vad har uråldrig fossil och hårdrocksartister gemensamt? En hel del, kanske du tycker. Det tycker även Mats E Eriksson, professor i geologi vid Lunds universitet, som i sommar låter just fossil och hårdrock mötas i en utställning på festivalen Sweden Rock.

Rätta artikel

”Rock fossils”, som visar fossilskulpturer döpta efter rockstjärnor, är en vandringsutställning sammanställd av en internationell grupp forskare och konstnärer där Eriksson ingår. Utställningen har hittills visats i Danmark, Norge, Schweiz, Tyskland och Luxemburg.

Eriksson forskar till vardags på mikroskopiska fossil och är även en inbiten hårdrockfantast. Han har bland annat namngett nyupptäckt fossil efter kända hårdrocksartister och skrivit låttexter om fossil inom hårdrocksgenren, och nu kommer hans bok ”Another primordial day – the paleo metal diaries”. Syftet är att förmedla kopplingen mellan naturvetenskap och konst.

”Båda fälten karaktäriseras trots allt av en brinnande passion för den subliminala komplexiteten av vår existens”, säger han i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Sweden Rock äger rum i Norje utanför Sölvesborg den 5–8 juni.