Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fotografen Tuija Lindström död

Tuija Lindström
Tuija Lindström Other: Joakim Roos

Fotografen och konstnären Tuija Lindström har avlidit, 67 år gammal, rapporterar TT.

Tuija Lindström föddes 1950 i Finland och studerade vid Konstfack i Stockholm på 1980-talet. 1992 tillträdde hon som professor vid dåvarande högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet, och blev därmed Sveriges första kvinnliga professor i fotografi. 

Under Under Tuija Lindströms ledning ändrades utbildningen från att ha varit en mer yrkesinriktad till att omfatta ett mer kritiskt förhållningssätt till fotografi. Tuija Lindström var skolans professor fram till 2002. 

Ett av hennes mest inflytelserika verk är serien ”Kvinnorna vid Tjursjön” som består av svartvita bilder av kvinnor som flyter i en svart tjärn, samt fotografier av strykjärn. I sitt fotografi tog hon sig an teman som landskap, porträtt – särskilt kvinnoporträtt – och nakenstudier. Hennes konst berörde ofta feministiska frågeställningar, men från ett annat perspektiv än vad som tidigare varit vanligt i Sverige. 

Tuija Lindström har haft ett flertal internationella utställningar och finns bland annat representerad vid Moderna museet i Stockholm, Houston art museum i USA, och Finlands fotografiska museum i Helsingfors.

2014 visades hennes stora utställning ”Look at us” på Liljevalchs i Stockholm. Enligt Niclas Östlind, som kurerade utställningen, var Lindström en person som bröt ned barriärer under det skede när svenskt fotografi blev en del av den samtida konsten.

– Om vi tittar på den scen vi har i dag, där de kvinnliga konstnärerna som arbetar med fotografi hör till de mest inflytelserika, det är i väldigt hög grad Tuija Lindströms gärning, säger Östlind till TT.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.