Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Fotografer anklagas för sextrakasserier

Fotograferna Mario Testino och Bruce Weber anklagas för sexuella trakasserier av ett flertal fotomodeller och anställda.

Tretton personer riktar anklagelser mot kändis- och modefotografen Mario Testino, rapporterar The New York Times.

Flera av modellerna som arbetat med honom och tidigare assistenter anklagar honom för ”aggressiva sexuella närmanden”.

Testino, 63, har fotograferat flertalet kampanjer för stora modehus och har vid flera tillfällen publicerats i modemagasinet Vogue.

Hans bild av tennisspelaren Serena Williams och hennes dotter syns på omslaget på Vogues februariutgåva. Han ligger även bakom prins William and Kate Middletons förlovningsfotografier och en bildserie av prinsessan Diana från 1997 som publicerades i Vanity Fair.

Testino har inte svarat på uppgifterna till tidningen.

I samma artikel anklagar 15 manliga modeller även modefotografen Bruce Weber för sexuella trakasserier. Weber stämdes redan i december för trakasserier av modellen Jason Boyce.

Anklagelserna är de senaste i raden som riktats mot inflytelserika profiler inom bland annat underhållnings- och mediabranchen och mot politiker. Vågen av anklagelser utlöstes av avslöjanden om filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.