Hoppa till innehållet

Aprilskämt och nöjesförbud – gör veckans kulturquiz

Har du koll på vad som är på gång i kulturvärlden? Testa dina kunskaper i veckans kulturquiz!

DN Text
Astrid Lindgren.

1 av 7

Alma På tisdag tillgännages årets Almapristagare, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne där barn- och ungdomslitteratur belönas. Vem av dessa har (ännu?) inte fått priset?

Nästa fråga

2 av 7

Carl Bildt På onsdag har filmen ”Ready player one” premiär. Filmen är regisserad av Steven Spielberg och bygger på Ernest Clines roman om en ung killes jakt efter ledtrådar i en gigantisk virtuell värld. En verklig virtuell värld som var väldigt populär runt 2007, när Carl Bildts avatar klippte banden och invigde Sveriges första digitala ambassad, är...

Nästa fråga
Paul Auster har kämpat med hela sitt snille för att få ihop den stora romanen ”4321”.

3 av 7

Ny roman Paul Austers nya roman berättar fyra versioner av samma mans liv – Archie Ferguson, vars levnadsöde tar olika riktningar beroende på omständigheterna. Vad heter romanen?

Nästa fråga

4 av 7

Premiär ”Budskapet till Maria” har premiär på Dramaten på torsdag. Pjäsen är skriven av en fransk poet, diplomat och dramatiker som ofta skrev på vers. Vad heter han?

Nästa fråga
Är läget fortfarande låst i avtalsrörelsen vid tidsgränsen 31 mars kan flera fackförbund varsla om konflikt lagom till påsk. Arkivbild.

5 av 7

Förbud I Sverige var det länge förbjudet för offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet på långfredagen. När avskaffades det så kallade ”nöjesförbudet”?

Nästa fråga
Grace Jones sminkar upp sig inför en konsert.

6 av 7

May Day Filmen ”Grace Jones: Bloodlight and bami” har premiär på fredag. Den jamaikansk-amerikanska artisten släppte ett tiotal album under 1970- och 1980-talen, och har också haft en lång karriär som skådespelare. I vilken James Bond-film spelade hon rollen som May Day?

Nästa fråga
En man ser uppskjutningen av den senaste missilen i en inspelning på nordkoreansk teve den 29 november.

7 av 7

Aprilskämt På söndag är det den 1 april. Aprilskämttraditionen har rötter från 1500-talet, och i Sverige har vi lurats sedan mitten av 1600-talet. Ett klassiskt aprilskämt är när Sveriges television 1962 lurade tittarna att de på ett enkelt sätt kunde få färg-tv. Hur då?

Du har svarat på 0 av 7 frågor