Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 43

Vad vet du om halloween och allhelgona? Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Den här veckan firar quizet halloween.

1 av 9

Fråga 1: Under halloween klär många ut sig till en zombie, en människoätande odöd som är löst inspirerad av företeelser inom en viss religiös tradition. Vilken?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2: ”Alla helgons blodiga natt” från 1978 är en klassisk skräckfilm av John Carpenter som utspelar sig en kuslig halloween. Vem spelade den kvinnliga huvudrollen?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3: Om man under halloween klär ut sig till det skrämmande väsen ur svensk folktro som kallas myling, vad är man då?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 4: Sommaren 1816 skrevs en av skräcklitteraturens verkliga klassiker, ”Frankenstein: eller den moderne Prometeus”. Vem var den då bara 18 år gamla författaren?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5: Firandet av halloween importerades till Sverige från USA på 1990-talet. Men från vilket land anses traditionen ursprungligen komma?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6: 1500-talsförfattaren Erasmus beskrev hur en präst försökte lura sin församling att de dödas andar återvände genom en uppfinningsrik bluff. Hur gjorde han?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7: I Bram Stokers klassiker ”Dracula” från 1897 bor vampyrgreven i ett slott i området Transsylvanien, latin för ”på andra sidan skogen”. I vilket land ligger det?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8: Svenska kyrkan firar inte ”halloween” utan ”alla helgons dag”, en högtid till minne av martyrer och helgon, på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. När firar man ”alla själars dag”, till åminnelse av döda närstående?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9: Den kristna kyrkofadern Augustinus, verksam i början av 400-talet e Kr, var övertygad om att de dödas själar inte återvänder till de levande. Vilket var ett av hans viktigaste argument?

Du har svarat på 0 av 9 frågor