Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 49

När föddes Astrid Lindgren? Och vilket yrke hade Kushin? Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa vad du minns av tiden som gått.

1 av 9

Fråga 1: Under antiken talades om ett antal ”underverk”. Hur många var dessa häpnadsväckande byggnadsverk?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2: Andra världskriget inleddes den 1 september 1939 när tyska styrkor trängde över gränsen till ett grannland. Vilket?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3: I Ingrid Carlbergs biografi om Alfred Nobel berättas om hur den svenske uppfinnarens enda publicerade litterära verk, den tragiska teaterpjäsen ”Nemesis”, höll på att tryckas när han låg på sin dödsbädd. Vad hände med pjäsen sedan?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 4: 1975 blev japanska Junko Tabei den första kvinnan i världen som … vad?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5: Den amerikanske officeren George Armstrong Custer ledde en styrka som 1876 dödades av sioux- och cheyennekrigare ledda av hövdingen Sitting Bull. Var låg slagfältet?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6: Vilket år föddes Astrid Lindgren?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7: Så kallad ”bungyjump”, det vill säga att fäst i ett starkt gummiband kasta sig ut från hög höjd, har rötter i en tradition från ön Vanuatu i Stilla havet. År 1986 började den första kommersiella bungyjumpingen – i vilket land?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8: Från vilket land kom den berömde astronomen Tycho Brahe, som dog 1601 efter att ha insjuknat under en bankett i Prag?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9: En man vid namn Kushim som för cirka 6.000 år sedan levde i Sumer, dagens Irak, anses vara den tidigaste namngivna person som vi i dag känner till. Vilket yrke tros han ha haft?

Du har svarat på 0 av 9 frågor