Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 51

Vad var Pinkerton och vem var Ökenräven? Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa vad du minns av tiden som gått.

1 av 9

Fråga 1: Vad köpte den svenske kungen Magnus Eriksson år 1332 av tyska pantinnehavare?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2: Vulkanen Vesuvius är känd för att den förstörde närliggande städer som Pompeji år 79 e Kr. När ägde vulkanens senaste utbrott rum?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3: 1987 flög en tysk tonåring ett flygplan in i förbjudet luftrum över Sovjetunionen och landade intill Röda torget i Moskva. Vad hette han?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 4: Vilken författare blev, enligt affärstidningen Forbes, den första som tjänade över en miljard dollar på sina böcker?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5: Under slutet av 1970-talet började det kinesiska kommunistpartiet avreglera landets ekonomi, vilket var början på den snabba tillväxt som pågått sedan dess. Vilken ledare förknippas med denna politik?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6: Vilken kejsare styrde i Rom vid tiden för Jesus födelse?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7: Vilken militär ledare under det andra världskriget fick smeknamnet ”Ökenräven”?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8: I 1800-talets USA blev Pinkerton berömt. Vad var det?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9: Så sent som 2010 tilldelades en kvinna för första gången en Oscar som bästa regissör. Vem var den banbrytande kvinnan?

Du har svarat på 0 av 9 frågor