Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

DN:s historiska quiz vecka 7

Varannan vecka ställer Augustprisbelönade författaren Magnus Västerbro nya frågor om gamla saker. Testa vad du minns av tiden som gått.

1 av 9

Fråga 1: I London finns i dag den berömda så kallade Koh-i-noor. Men vad är det egentligen?

Nästa fråga

2 av 9

Fråga 2: 1922 genomfördes en folk­omröstning om totalförbud av alkoholförsäljning i Sverige. Vilket blev resultatet?

Nästa fråga

3 av 9

Fråga 3: Den romerske kejsaren Nero sägs ha hemsökts av ett spöke, som han lät hyra in persiska trollkarlar för att driva bort. Vem var det som ska ha spökat för honom?

Nästa fråga

4 av 9

Fråga 4: Vad hette den berömda skådespelaren Marilyn Monroe när hon döptes?

Nästa fråga

5 av 9

Fråga 5: Nätverkstjänsten Facebook är en del av den moderna teknikhistorien och har i dag mer än två miljarder användare. När grundades den?

Nästa fråga

6 av 9

Fråga 6: Den amerikanske löjtnanten Thomas Selfridge (1882–1908) är en del av flygets historia. För vad är han känd?

Nästa fråga

7 av 9

Fråga 7: Den första ”skyskrapan”, en hög byggnad med en stål- och järnram som bärande element, anses i allmänhet vara Home insurance building i Chicago, USA. Vilket år invigdes den?

Nästa fråga

8 av 9

Fråga 8: Vilken amerikansk president skapade skandal när han bröt mot det kungliga protokollet och gav den nuvarande brittiska drottningen Elizabeth II en kyss på läpparna när de skulle hälsa på varandra?

Nästa fråga

9 av 9

Fråga 9: 1284 fick en svensk ort sina stadsprivilegier av kung Magnus Ladulås, de äldsta kända av det slaget. Vilken stad gäller det?

Du har svarat på 0 av 9 frågor