Hoppa till innehållet

Kan du gissa rätt bok?

Inledningar på en del romaner är så slagkraftigt formulerade att de gör ett outplånligt intryck på läsaren. Känner du igen förstameningarna nedan?

DN Text

1 av 15

Kalla mig Ismael. Vilken roman inleds med den meningen?

Nästa fråga

2 av 15

Mamma dog i dag. Eller igår kanske, vet inte. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

3 av 15

Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

4 av 15

Jag skrattar högt i mitt ensamma rum. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

5 av 15

Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

6 av 15

Många år senare, inför exekutionsplutonen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

7 av 15

Allt detta har hänt, mer eller mindre. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

8 av 15

Det var ett nöje att bränna. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

9 av 15

När jag var sex år ville jag bli kock. När jag var sju ville jag bli Napoleon. Och min ärelystnad har sedan dess hela tiden vuxit. Vem har skrivit en självbiografi som inleds med de raderna?

Nästa fråga

10 av 15

Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York. Vad heter romanen som inleds så?

Nästa fråga

11 av 15

Det satt 117 psykoanalytiker på Pan American-planet till Wien. Jag hade behandlats av minst sex av dem. Och gift mig med en sjunde. Vilket litterärt verk inleds med de raderna?

Nästa fråga

12 av 15

Jag är en sjuk människa, arg och elak. En motbjudande människa. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

13 av 15

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

14 av 15

Snön uppe i bergen smälte och Bunny hade varit död i flera veckor innan vi började inse vilken allvarlig situation vi befann oss i. Vilken roman inleds med de orden?

Nästa fråga

15 av 15

Det ligger en lapp på mitt skrivbord: ”Gustav har ringt.” Gustav? Jag känner ingen Gustav. Så inleds första kapitlet i en svensk roman. Vilken?

Du har svarat på 0 av 15 frågor