Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Minns du vad som hände för 50 år sedan?

Testa dina kunskaper om 1969 i DN:s quiz.

DN Text

1 av 6

Fråga 1: Den 19 december 1969 brann familjen Taubes älskade sommarställe Sjösala ned till grunden i en anlagd brand. I Evert Taubes “Sjösala vals”, som utspelar sig i maj, nämns flera djur. Vilka?

Nästa fråga

2 av 6

Fråga 2: Den 9 december 1969 utbryter en vild strejk vid LKAB:s gruva i Svappavaara. Sammanlagt 4.800 arbetare i Svappavaara, Kiruna och Malmberget strejkar för högre lön, bättre arbetsmiljö och större människovärde. Hur länge höll de ut?

Nästa fråga

3 av 6

Fråga 3: Under december 1969 visades en hyllad barn- och ungdomsserie skriven och regisserad av Leif Krantz, “Kråkguldet”. Krantz skrev även texten till signaturmelodin, men vem skrev musiken och framförde låten?

Nästa fråga

4 av 6

Fråga 4: Den 14 december 1969 låg ”Säg ja, Cherie” med Anita Lindblom (bilden) tvåa på Svensktoppen. Vilken låt låg etta?

Nästa fråga

5 av 6

Fråga 5: 1969 står Sverige som värd för VM i ishockey. Sovjet vinner guldet, Sverige kommer tvåa och Tjeckoslovakien trea. Det sovjetiska laget var näst intill oslagbart under flera decennier. Under 80-talet visste ”alla” svenskar namnen på KLM-trojkan. Vad stod KLM för?

Nästa fråga
”Mumintrollet”

6 av 6

Fråga 6: ”Mumintrollet” var en av de första barnprogram-satsningarna i nya TV2 som startade den 5 december 1969. Mumintrollen gestaltades av utklädda, riktiga skådespelare som talade finlandssvenska, där Mumintrollet spelades av Lasse Pöysti. Vad heter Mymlans lillasyster?

Du har svarat på 0 av 6 frågor