Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Nio språkfrågor – klarar du dig bättre än en DN-skribent?

Språkliga funderingar från kollegor och läsare landar hos Marianne Stenberg, som är DN:s språkgranskare. Här har hon sammanställt nio frågor om ord, uttryck och grammatik som en del DN-skribenter har problem med.

Klarar du dig bättre?

Rätta artikel

1 av 9

Tills, till dess eller tills dess? Vilket uttryck bör INTE användas?

Nästa fråga

2 av 9

Grammatiskt fel. Vilken typ av grammatiskt fel är boven i denna för språknördar klassiska mening: ”Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare kan jag endast beklaga Erik XIV:s olyckliga öde”?

Nästa fråga

3 av 9

Vilket exempel är rätt? Vilket av följande exempel är helt korrekt på DN och enligt Språkrådets Svenska skrivregler?

Nästa fråga

4 av 9

De eller dem? De eller dem är en av de vanligaste språkfrågorna. Vilket alternativ är rätt i följande mening: ”Gisle Surssons saga” är ett måste för de/dem som ska åka till Island.

Nästa fråga

5 av 9

Engelska låneord. Svenska skrivregler och DN rekommenderar att man anpassar engelska lånord efter svenskt böjnings- och stavningsmönster. Vilket exempel är enligt denna regel korrekt?

Nästa fråga

6 av 9

Versal eller gemen? Många typ- och sortbeteckningar är bildade av egennamn, exempelvis Nobelpriset, och får en versal. När namnkaraktären förloras blir det en så kallad falukorv, det vill säga får liten bokstav. Vilket exempel är korrekt enligt Svenska skrivregler och DN?

Nästa fråga

7 av 9

Genetiv-s. Genitiv-s som i Annas bok och Pelles kanin ställer sällan till problem. Men hur blir det i följande fall?

Nästa fråga

8 av 9

Hur stavas namnet? Vilken mening om denne nederländske konstnär är INTE korrekt?

Nästa fråga

9 av 9

Vad är omakase? Sist en fråga som inte har med språkriktighet att göra men som intresserar många: Språkrådets nyordslista. I väntan på årets nyord – som troligtvis kommer i slutet av december – plockar jag ett från 2017 års lista: omakase. Vad är det?

Du har svarat på 0 av 9 frågor