Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Peter Englunds 10 frågor om första världskriget

Slaget vid Verdun, skyttegravar och gamla monarkier – vad kan du egentligen om första världskriget? Författaren Peter Englund, som skrivit sviten ”Stridens skönhet och sorg”, har satt ihop ett quiz för DN:s läsare – och sätter betyg på ditt resultat.

0-2 rätt: Icke godkänd. Tillbaka till skolbänken – mellanstadiets.
3-5 rätt: Genomsnittligt. Helt okej.
6-8 rätt: Strongt!
9 rätt: Imponerande!
10 rätt: Enastående. Nästa stora bok om det Första världskriget skrivs troligtvis av dig.

DN Text

1 av 10

Fråga 1: Det serbiska terroristattentat som ledde fram till krigsutbrottet 1914 (och där den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand och hans maka mördades) ägde rum i vilken stad?

Nästa fråga

2 av 10

Fråga 2: Tyska kolonierna runtom i världen attackerades snart av landets motståndare. Vad hette den tyska kolonin i Kina, som efter en belägring intogs av britter och japaner? (Tips: Där produceras fortfarande Kinas bästa öl.)

Nästa fråga

3 av 10

Fråga 3: Det som kallats det första moderna folkmordet ägde rum 1915. Vilka var de huvudsakliga offren?

Nästa fråga

4 av 10

Fråga 4: Vad var namnet på det skepp som torpederades i maj 1915, och som bar på både ammunition (i hemlighet) och civila passagerare (som dog i stora mängder), en skakande händelse som ledde till de första kraven på att USA skulle gå in i kriget?

Nästa fråga

5 av 10

Fråga 5: Under vilken paroll blev Woodrow Wilson 1916 omvald till USA:s president?

Nästa fråga

6 av 10

Fråga 6: Vem vann det stora sjöslaget i Skagerrak på försommaren 1916, där 150 örlogsskepp deltog, och där över 8.000 sjömän miste sina liv?

Nästa fråga

7 av 10

Fråga 7: Vem vann det stora slaget vid Verdun, som pågick under elva månader 1916, och där båda sidors sammanlagda förluster uppgick till över 800.000 man?

Nästa fråga

8 av 10

Fråga 8: Vilken av de tre stora monarkierna Tyskland, Österrike-Ungern och Ryssland, som dominerade kontinenten 1914 (och som samtliga bar del av ansvaret för kriget) gick under till följd av det?

Nästa fråga

9 av 10

Fråga 9: Utslagsfråga: Hur många skott i genomsnitt behövde det Österrikisk-Ungerska luftvärnsartilleriet för att träffa ett fientligt flygplan?

Nästa fråga

10 av 10

Fråga 10: Kuggfrågornas kuggfråga: den bil som den österrikisk-ungerske tronföljaren och hans maka åkte i när de mördades i Sarajevo, vad hade den för registreringsnummer?

Du har svarat på 0 av 10 frågor