Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Quiz: Hur mycket kan du om nordisk kriminal-tv?

Nordisk kriminalvåg följer på nordisk kriminalvåg i våra tv-tablåer och på våra filmdukar. Hur många av dem har du sett – och hur väl har du hängt med? Testa dig själv i DN:s quiz.

Rätta artikel

1 av 10

”Scandi noir is dead”. Brittiska The Guardian sågade nyligen svenska krimserien "Midnattssol" och dödförklarade samtidigt nordic noir-genren. Vem spelar den svenska huvudrollen mot franska skådespelaren Leïla Bekhti i serien?

Nästa fråga

2 av 10

Danskt drama. Sofie Gråbøl satte den färöiska stickade tröjan på modekartan som polis i den banbrytande danska serien "Brottet", som satte i gång det nordiska kriminalundret. Vad hette hennes rollfigur?

Nästa fråga

3 av 10

Brittisk Kurt. I BBC-versionen av "Wallander" klunkar en brittisk filmstjärna boxviner och lyssnar på opera i en 60-talsdesignad Ystadslya med jakarandamöbler. Vem spelade Kurt Wallander?

Nästa fråga

4 av 10

Sverige i Hollywood. Marie Richardson spelar polis och mamma i den hyllade krimserien "Innan vi dör" som nyligen visats i SVT. I vilken Hollywoodfilm fick hon chansen att spela mot Tom Cruise?

Nästa fråga

5 av 10

Stor på Netflix. "Bron" blev manusförfattaren Hans Rosenfelts brygga till en internationell karriär. Vad hette hans brittiska serie som hade premiär på svenska Netflix förra året?

Nästa fråga
Noomi Rapace som Lisbeth Salander i Millenium.

6 av 10

Milleniumundret. David Fincher filmade den första "Millennium"-boken med Rooney Mara och Daniel Craig. Nu planerar skräckregissören Fede Alvarez att filma den fjärde boken "Det som inte dödar oss", som skrivits av David Lagercrantz. Vilken är den engelska titeln?

Nästa fråga

7 av 10

Dynamisk duo. Serien "Springfloden" var baserad på Rolf och Cilla Börjlinds hyllade roman. Vilka bildade ett lite udda radarpar i tv-serien?

Nästa fråga
Peter Haber i Beck.

8 av 10

Old school. Första "Beck" med Peter Haber spelades in 1997 och har blivit tidernas långkörare sedan dess. Hur många gångar har han spelat rollen?

Nästa fråga

9 av 10

Backa. I nya kriminalkomedin "Fallet" utspelar sig handlingen i den påhittade hålan Norrbacka - som en blinkning till det idylliska fiskeläge som är spelplats i Camilla Läckbergs böcker. Vad heter Läckbergs ort?

Nästa fråga

10 av 10

En ska bort. Vilken av följande titlar är inte en nordisk tv-serie?

Du har svarat på 0 av 10 frågor