Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Quiz: Vad kan du om filmfestivalen i Cannes?

Nu pågår den 72:a upplagan av Cannes filmfestival. Vad kan du om den klassiska filmfestens historia?

Rätta artikel

1 av 10

Sverige i Cannes. Ruben Östlunds ”The square” är den första svenska filmen på 17 år som får chansen att tävla om Guldpalmen. En av dem som tävlade 2000 var Liv Ullmanns ”Trolösa”, vilken var den andra filmen?

Nästa fråga

2 av 10

Nyzeeländskt. Jane Campion gästar årets Cannesfestival med andra säsongen av tv-serien ”Top of the lake”. Hon är också den enda kvinnliga regissören som har vunnit Guldpalmen. Med vilken film?

Nästa fråga

3 av 10

Den svenska s(f)ynden. Svensk film gjorde inget större väsen av sig under 2016 års Cannesfestival. Däremot fick SF Studios skandalomsusade svenskchartrade yacht desto större uppmärksamhet. Vad hette båten?

Nästa fråga

4 av 10

Sexflopp. ”Jag gjorde en rektoskopi en gång och de lät mig se det på en tv-skärm. Och det var mer underhållande än ’The brown bunny’”, förklarade stjärnkritikern Roger Ebert efter att ha sett Vincent Gallos Cannes-bidrag 2003. Vilken amerikansk filmstjärna utförde oralsex på regissören i slutscenen av den utbuade filmen?

Nästa fråga

5 av 10

Nordisk vinst. Sex regissörer har vunnit Guldpalmen mer än en gång. En av dem kommer från Norden – vem?

Nästa fråga

6 av 10

Vinsternas vinst. På det pampiga 50-årsjubileet 1997 utdelades en ”Guldpalmernas Guldpalm” till en regissör, framröstad av alla de tidigare guldpalmsregissörerna. Vem fick priset?

Nästa fråga

7 av 10

Ett filmpolitiskt uppvaknande. ”Vi pratar om solidaritet med studenter och arbetare, medan ni pratar om kameravagnar och närbilder. Ni är rövhål allihopa!” ropade den revolutionsyra nya vågen-regissören Jean-Luc Godard bakom sina Ray Ban-glasögon till journalisterna under studentrevolten 1968. Några dagar senare tvingades festivalen stänga. Guldpalmsvinnaren Quentin Tarantino har döpt sitt produktionsbolag efter en av Godards filmer. Vilken?

Nästa fråga

8 av 10

Inställt. Varför fick den allra första Cannes-festivalen ställa in redan efter öppningskvällen?

Nästa fråga

9 av 10

Persona non grata. För ett antal år sedan portades Lars von Trier från Cannes sedan han chockat festivalen med misslyckade skämt om Hitler. Vilken var då hans aktuella film, med stjärnor som Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård och Kiefer Sutherland?

Nästa fråga

10 av 10

Historiska kvinnor. Fyra kvinnor har vunnit skådespelarpriset i Cannes två gånger; däribland Vanessa Redgrave och Helen Mirren (de andra är Barbara Hershey och Isabelle Huppert). Vilken verklig person har de båda gestaltat på film?

Du har svarat på 0 av 10 frågor