Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Vad kan du om brittiska deckare?

DN:s Lotta Olsson tar dig till norra England där flera deckare utspelar sig – och berättar om vackra platser och ond bråd död.

Vad kan du om genren? Testa dina kunskaper i DN:s quiz.

DN Text

1 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Vem har skrivit en av världens mest sålda böcker, alla kategorier, med den svenska titeln (sedan 2007) ”Och så var det bara en”?

Nästa fråga

2 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? På vilket gatunummer på Baker Street bor Sir Arthur Conan Doyls klassiska karaktär Sherlock Holmes?

Nästa fråga

3 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Under vilken pseudonym skrev Harry Potter-författaren JK Rowling boken ”Gökens rop”?

Nästa fråga

4 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Vilken bil kör Alan Banks i Peter Robinsons deckarserie?

Nästa fråga

5 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Vem har skrivit kriminalserien om Ben Cooper och Diane Fry som utspelar sig i Derbyshire, i den fiktiva staden Edendale?

Nästa fråga

6 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? De fem första filmerna av ”Morden i Midsomer” är baserade på romaner av en brittisk författare. Vem?

Nästa fråga

7 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Vilken USA-född författare är känd för böckerna om New Scotland Yard-inspektörerna Thomas Lynley och Barbara Havers?

Nästa fråga

8 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Val McDermids ”Dödsdomen” utspelar sig utanför Buxton i Peak District. Mer kända är hennes deckare om Tony Hill och Carol Jordan, som utspelar sig i en annan stad i norra England. Vilken då?

Nästa fråga

9 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Rättsarkeologen Ruth Galloway i Elly Griffiths deckare är sällan i Yorkshire, där hon stöter på de glosögda fåren i ”En orolig grav”. Var bor hon egentligen?

Nästa fråga

10 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? I deckarserien om kommissarie Morse var han själv högst ovillig att avslöja sitt ovanliga förnamn Endeavour. Men vad hette hans assistent Lewis, som uppgraderades till huvudfigur när Morse pensionerades från tv-serien?

Nästa fråga

11 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Vilken skotsk författare har bland annat skrivit böckerna om Paddy Mehan, som även filmatiserats av BBC?

Nästa fråga

12 av 12

Vad kan du om brittiska deckare? Reginald Hills kriminalroman ”Bländverk” utspelar sig i den fiktiva byn Enscombe. Vilken legendarisk författare, som refereras till i boken, hittade på byn först?

Du har svarat på 0 av 12 frågor