Hoppa till innehållet

Vad kan du om Nobelpriset i litteratur?

Nobelpriset i Litteratur delas varje år ut av Svenska akademin till den som ”inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning”, som Alfred Nobel skrev. Så vad kan du om priset och pristagarna?

1 av 16

Hur många? 2011 fick Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur. Hur många svenska medborgare hade tidigare tilldelats priset?

Nästa fråga

2 av 16

Vem ville Strindberg ha? Franske Sully Prudhomme tilldelades det allra första Nobelpriset i litteratur 1901. August Strindberg hörde till de många som kritiserade valet och i stället förordade en annan. Vem?

Nästa fråga

3 av 16

Vem misstrodde västvärlden? ”Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två” lyder ett klassiskt citat. Den hittills yngste mottagaren av Nobelpriset i litteratur, 42 år, är upphovsmannen. Vad heter han?

Nästa fråga

4 av 16

Hur många kvinnor? Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset år 2015. Hur många kvinnor har hittills fått det?

Nästa fråga

5 av 16

Vem nobbade? ”… för hans idérika författarskap, som genom sin frihetsanda och sanningssträvan har utövat ett vidsträckt inflytande i vår samtid” löd motiveringen för 1964 års pris. Mottagaren är den ende som frivilligt avstått från priset. Vem?

Nästa fråga

6 av 16

Vem tackade också nej? Tackade nej gjorde också en av de ryska pristagarna, dock ej helt frivilligt… Vem?

Nästa fråga

7 av 16

Vem ogillar Jelinek? När Elfriede Jelinek tilldelades Nobelpriset i litteratur 2004 ödelades utmärkelsens värde för överskådlig framtid. Det menade en av Svenska Akademiens ledamöter som därmed meddelade att han inte kunde stanna kvar i sällskapet. Vem är ledamoten?

Nästa fråga

8 av 16

Hur många på arabiska? Nästan var fjärde pristagare har skrivit sina verk på engelska. Hur många Nobelpristagare i litteratur har skrivit på arabiska?

Nästa fråga

9 av 16

Vem ropade högt? En kändis utmanade Svenska Akademien genom att omedelbart efter att pristagaren tillkännagivits utropa ”Äntligen!”. Vem var det?

Nästa fråga

10 av 16

Från vilken ö? Derek Walcott fick priset 1992 ”för en diktning med stor lyskraft, buren av en historisk vision som vuxit fram ur ett mångkulturellt engagemang”. Vilken ö kommer han från?

Nästa fråga

11 av 16

Vilken populär musikal? 1948 fick den USA-födde britten T S Eliot priset. Ett av hans verk ligger till grund för en musikal, vilken?

Nästa fråga

12 av 16

Vad avslöjades i breven? Som första svensk och som första kvinna fick Selma Lagerlöf priset 1909. Hennes brevväxling med två kvinnor har rönt stor uppmärksamhet när de publicerades långt efter författarens död. Varför?

Nästa fråga

13 av 16

Vilken blev än mer känd? Thomas Mann fick priset mycket för sin stora roman Buddenbrooks, men är i dag kanske mest känd för en kortroman som filmatiserats. Vilken?

Nästa fråga

14 av 16

Var satt han fast? Den brittiske politikern Winston Churchill prisades 1953 både för sin talekonst och sina böcker, främst de historiska om andra världskriget. Mindre känt är att han själv varit krigsfånge. Var?

Nästa fråga

15 av 16

Vilken kvinna? "Vad är det för glädje att vara en fri kvinna när det inte finns några fria män?", skriver en av Nobelpristagarna i sin roman ”Den femte sanningen”, vad heter hon?

Nästa fråga

16 av 16

Vad skrev han som blev tv-succé? 1932 fick John Galsworthy Nobelpriset för en serie romaner som långt sedan blev en populär tv-serie, vilken?

Du har svarat på 0 av 16 frågor