Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om quiz?

Den livesända quiz-appen Primetime växer så det knakar. Allmänhetens frågesportintresse likaså. Men nu kommer nästa nivå: Vad kan du om quiz?

DN Text

1 av 8

Rötterna. Enligt Nationalencyklopedin lanserades ordet frågesport av Aftonbladet i december 1938. Det handlade då om en programtyp som strax dessförinnan debuterat i svensk radio med Gösta Knutsson som programledare. Vad hette denna första svenska frågesport?

Nästa fråga

2 av 8

SVT-klassiker. 2017 återupplivade SVT:s Eva Beckman med ”Kontrapunkt kulturfrågan” en gammal frågesportklassiker. Vad hette ”Kontrapunkts” ursprunglige frågeställare med pipskägget och de karaktäristiska glasögonbågarna?

Nästa fråga

3 av 8

Kuggfrågor. En fråga som kan ge upphov till diskussioner i både frågeprogram och frågespel är kuggfrågan, vilket är en fråga som innehåller en tankefälla. Men vad var den ursprungliga betydelsen av en kuggfråga?

Nästa fråga

4 av 8

Brädspel. En av frågesporthistoriens största hittar är brädspelet Trivial pursuit som skapades av två kanadensare i slutet av 70-talet. Den första svenska utgåvan kom hösten 1984. Den klassiska upplagan av spelet har frågor i sex färgkodade kategorier. Vilken färg har frågekategorin ”Underhållning”?

Nästa fråga

5 av 8

Nya tv-program. En av den svenska tv-quiz-historiens mesta programledare är Magnus Härenstam som ledde ”Jeopardy” under 14 år. Han fick lämna när programmet skulle föryngras och efterträddes av – ja, vem?

Nästa fråga

6 av 8

Tidningsquiz. I quiz i tidningar och på nätet är det vanligt med svarsalternativen 1, X, 2 – en ordning som hänger samman med tippning av bland annat fotbollsmatcher. Vad står svarsalternativet 2 för i det sammanhanget?

Nästa fråga

7 av 8

Slamkryparen. Frågesportens historia är full av slamkrypare – i betydelsen ”tvetydigt eller felaktigt formulerad fråga”. Vad heter tv-frågetävlingen som gav upphov till uttrycket?

Nästa fråga

8 av 8

Kaxiga frågesportare. I frågespelet ”Bezzerwizzer” kan en spelare som tror sig veta mer chansa på att besvara en fråga bättre än sina motspelare. Vilket ord brukar INTE anges som synonym till det nedlåtande ordet besserwisser?

Du har svarat på 0 av 8 frågor