Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om svenska semesterfilmer?

Den 13 mars är det premiär för ”Sameblod”-regissören Amanda Kernells nya film ”Charter” – en desperat semestertripp till Teneriffa under en pågående vårdnadstvist. Vad kan du om andra svenska filmer som åker utomlands?

”Sällskapsresan”

1 av 10

Med drygt 2 miljoner biobesökare är Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” (1980) den mest sedda svenska filmen i modern tid (sedan mätningarna började 1963). Vilken är filmens tilläggstitel?

Nästa fråga
Lena Endre och Krister Henriksson i ”Trolösa”.

2 av 10

I ”Trolösa” från 1997, efter manus av Ingmar Bergman, tar Lena Endre och Krister Henrikssons rollfigurer en paus från kärlekskaoset med en minisemester i Paris med musettedragspel, rödtjut och baguetter. Vem regisserade hela kalaset?

Nästa fråga
”Torsk på Tallinn”

3 av 10

I Killinggängets ”Torsk på Tallinn – en liten film om ensamhet” spelar Robert Gustafsson tre roller; dansbandsfantasten Roland Järverup, raggningskonstnären Micke – samt en alkoholiserad chaufför som talar med ett slags gutturala, helt obegripliga läten. Vad kallas rollfiguren?

Nästa fråga

4 av 10

Sex, lögner och syskonrivalitet. I en svensk komedi från 2018 åker en familj till Kroatien för att fira mamma Ingers (Suzanne Reuter) 60-årsdag. Vad heter filmen?

Nästa fråga
”30 grader i februari”

5 av 10

2012 kom den hyllade SVT-serien ”30 grader i februari” med bland andra Kjell Bergqvist, Hanna Ardéhn, Maria Lundkvist, Kjell Wilhelmsen och Lotta Tejle. En serie om en samling brokiga existenser som sökte sig till ett lyckligare liv utanför Sverige. Var utspelade sig serien?

Nästa fråga
”Sune i Grekland – all inclusive”

6 av 10

Hannes Holms chartertripp ”Sune i Grekland – all inclusive” gjorde publiksuccé när den hade premiär 2012. Vad heter de båda upphovsmännen bakom de populära Sune-böckerna?

Nästa fråga
”En enkel till Antibes”

7 av 10

Sven-Bertil vann en Guldbagge för sin roll som änkeman i Richard Hoberts ”En enkel till Antibes”. I filmen spelar Taube en änkeman som bland annat överraskar sina arvslystna barn med att ha en älskarinna i Frankrike. Vem spelar hans hemhjälp som senare fick en karriär i Hollywood?

Nästa fråga

8 av 10

Den försynta brödrostkontrollanten och hemmasittaren Stig-Helmer är ironiskt nog en av de mest beresta svenska rollfigurerna. Vad heter hans ständiga reskamrat som spelades av folkkära norrmannen Jon Skolmen?

Nästa fråga
”En man som heter Ove”

9 av 10

Minnet av en tragisk chartersemester är det stora traumat för Rolf Lassgårds radhusfascist i ”En man som heter Ove” som är 10-talets mest sedda svenska film. Vilken Hollywoodstjärna planerar att göra en nyinspelning på Fredrik Backmans roman?

Nästa fråga
”En gång i Phuket”

10 av 10

Vem skrev manus till och spelade en av huvudrollerna i komedin ”En gång i Phuket” som kretsar kring en karriärcoach med författardrömmar som vill byta liv genom att åka utomlands?

Du har svarat på 0 av 10 frågor