Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad kan du om SVT:s julkalendrar?

Teskedsgumman, Sune och Ture Sventon. Genom åren har SVT visat 52 berättelser inför julen. Vad kan du om de klassiska julkalendrarna? Testa dina kunskaper med DN:s quiz.

1 av 10

Sambandet Birgitta Andersson spelade "Teskedsgumman" 1967 i en av de mest sedda TV-kalendrarna. Varför hette julkalendern så?

Nästa fråga

2 av 10

Namnet Staffan Ling och Sissela Kyle var några av skådespelarna i julkalendern 1984 som handlade om en affär i Västerbottens glesbygd. Men vad hette serien?

Nästa fråga

3 av 10

Skådespelaren Tage Danielsson skrev manus till 1969 års julkalender "Herkules Jonssons storverk". Men vem spelade Herkules pappa?

Nästa fråga

4 av 10

Systern Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker om Sune har legat som grund för två julkalendrar. Sune var huvudperson 1991 och lillebror "Håkan Bråkan" fick en egen kalender 2003. Men vad heter brödernas syster?

Nästa fråga

5 av 10

Platsen Var i Göteborg bodde Albert & Herbert?

Nästa fråga

6 av 10

Skådespelarna Vilka tre kända skådespelare var med i Julpussar och Stjärnsmällar som sändes 1986?

Nästa fråga

7 av 10

Julkalendern I vilken julkalender förekom trollformeln ”överliggande kramaxel och kalasvev och bubbla förknasare”?

Nästa fråga

8 av 10

Årtalet Titteliture var namnet på den allra första julkalendern. Vilket år visades den?

Nästa fråga

9 av 10

Författarna 1979 sändes julkalendern Trolltider som handlade om några småtroll som bor i en glänta i skogen. Vilka kända svenska författare skrev originalmanuset?

Nästa fråga

10 av 10

Bokstaven I ”Fem myror är fler än fyra elefanter” användes inte siffror utan bokstäver. För att hinna med till jul startade kalendern redan den 27 november. Men första luckan som öppnades var inte alfabetets första bokstav utan ...

Du har svarat på 0 av 10 frågor