Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frågesport

Vad minns du av sommarpratarna i P1?

I 55 år i rad har kända, svenska personligheter berättat om sina liv i Sommar i P1. Den första meningen är ofta avgörande för att fånga lyssnarens intresse. Hur väl kommer du ihåg dessa inledningar? 

1 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Vissa känner igen mig för att jag under flera års tid spelade trummor i bandet Sugarplum Fairy, vissa för att jag har skrivit i flera tidningar och magasin. Vissa har inte en aning om vem jag är, det är en bra blandning.”

Nästa fråga

2 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”’Jag åker utomlands en vecka. Jag ska träffa någon IRL.’, stod det på lappen som jag lämnade i köket när jag hoppat av industriell ekonomi på Chalmers och skulle för första gången åka utomlands själv.”

Nästa fråga

3 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Min pappa Erland dog när jag var fem. Han jobbade i gruvan i Kiruna.”

Nästa fråga

4 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”När du är på din bästa väns begravning, och de spelar fel Madonna-låt, inser du att i detta livet måste du bestämma själv.”

Nästa fråga

5 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”’Vad är det här för tid, när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet?’ Så skrev den tyske poeten och dramatikern Bertolt Brecht i en dikt på 30-talet apropå de intellektuellas tystnad kring samtidens politiska katastrofer i Europa.”

Nästa fråga

6 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Sista väskan var incheckad, jag drog en lättnadens suck. Alla fyra väskor med en totalvikt på 120 kilo kom med.”

Nästa fråga

7 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Pappa hade plockat honom i en snödriva utanför Tunaskolan strax före lunch och baxat in honom i våra röda Renault.”

Nästa fråga

8 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Jag heter …//… och jag ska ta med er på resa genom mitt liv. Ett liv som kantats av mörker och ljus, av djupa dalar och höga moln.”

Nästa fråga

9 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”När jag var lite drygt 20 år delade jag lägenhet med min kompis Ingrid vid Möllevångstorget i Malmö. Ingrid hade precis börjat göra ett eget seriefanzine.”

Nästa fråga

10 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”De första orden jag sa var varken mamma eller pappa utan ’She loves you’, Beatles-låten alltså.”

Nästa fråga

11 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Alla händelser, alla minnen, alla tankar, alla drömmar och alla de känslor som väller fram i ett enda flöde nu.”

Nästa fråga

12 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Söndergråten. I chocktillstånd. Jag ligger ner i detta lilla, ljusa, lugna och rogivande rum. Hon baddar mina ögon om och om igen, och tanken är att jag ska ha en skön, avkopplande stund och få massage och lite hudvård, och det enda jag känner inom mig är stressen som ökar.”

Nästa fråga

13 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Jag fick svindel av lycka när jag första gången läste om varför bajset är brunt. Det stod i den biologibok vi hade i tredje ring på gymnasiet.”

Nästa fråga

14 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Jag knyter upp kängorna, jag kliver ut och knyter upp kängorna. Helvete vad kallt det är att stå på isen utan skor.”

Nästa fråga

15 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Vi ville liksom inte vara speciella, vi ville jantebefrukta och stod där i kö som alla andra till landstingets IVF-klinik på Huddinge sjukhus.”

Nästa fråga

16 av 16

Vem inleder sitt sommarprat såhär? ”Får jag bara passa på att hälsa alla välkomna hit då. Det är alltså Kerstin, min farmor som fyller 90 år. Hur känns det att fylla 90?”

Du har svarat på 0 av 16 frågor