Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Vad vet du egentligen om julen?

Granar, Kalle Ankas jul och filmklassiker - vad vet du om julen i kulturen? Testa dina kunskaper i DN:s quiz.

DN Text

1 av 10

Tomten Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” påminner om en tid då man kunde vara säker på att snön låg vit på taken under julnatten. Men var föddes författaren?

Nästa fråga
TT

2 av 10

Fanny och Alexander Den olycksalige morbror Carl står för barnens underhållning på julafton i ”Fanny och Alexander”. Vem spelar den osande excentrikern i Bergmans mästerverk?

Nästa fråga
”Love, actually” med Hugh Grant och Martine McCutcheon.

3 av 10

Julfilm Filmen ”Love actually” är en julfavorit för många – och ett hatobjekt för andra. Men till vilket namn lystrar den brittiske premiärministern som spelas av Hugh Grant?

Nästa fråga

4 av 10

Julmusik ”Rockin’ around the christmas tree” är musikhistoriens kanske mest klassiska julgranslåt, skriven av Johnny Marks 1958. Men det finns fler granar. Vilken är högst?

Nästa fråga

5 av 10

Emil i Lönneberga Det stora tabberaset är en av Astrid Lindgrens mest kända scener, när Emil bjuder in fattighjonen för att frossa på julmaten i Katthult. Men vilken rätt fanns inte på bordet?

Nästa fråga

6 av 10

Sankta Claus Nikolaus av Myra – även känd som Sankta Claus – är förstås barnens skyddshelgon. Men vilka andra vakar han över?

Nästa fråga

7 av 10

Körmusik Körverket ”Juloratoriet” av Johann Sebastian Bach sjöngs i helgen i många kyrkor – liksom i filmen från 1996. Men vem skrev boken med samma namn?

Nästa fråga
Lily Wahlsteen och Elis Gerdt i ”Sune – Best Man”.

8 av 10

Sune En ny Sune-film är en pålitlig jultradition – 4 av 5 Sunefilmer har blivit årets mest sedda film. Men vilken var 2018 års näst mest sedda svenska film?

Nästa fråga
Mariah Carey.

9 av 10

Julklassiker Mariah Careys ”All I want for christmas is you” brukar toppa listan över de mest spelade jullåtarna i svensk radio. Med vilken popartist spelade hon 2011 in en ny duettversion av låten?

Nästa fråga
Kalle Anka i djungeln.

10 av 10

Kalle Anka Genom åren har en rad scener tagits bort ur det populära programmet ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”. Men vilken scen har aldrig funnits med i originalinnehållet?

Du har svarat på 0 av 10 frågor