Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

Vad vet du egentligen om julen?

Granar, Kalle Ankas jul och filmklassiker - vad vet du om julen i kulturen? Testa dina kunskaper i DN:s quiz.

DN Text

1 av 10

Tomten Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” påminner om en tid då man kunde vara säker på att snön låg vit på taken under julnatten. Men var föddes författaren?

Nästa fråga
TT

2 av 10

Fanny och Alexander Den olycksalige morbror Carl står för barnens underhållning på julafton i ”Fanny och Alexander”. Vem spelar den osande excentrikern i Bergmans mästerverk?

Nästa fråga
”Love, actually” med Hugh Grant och Martine McCutcheon.

3 av 10

Julfilm Filmen ”Love actually” är en julfavorit för många – och ett hatobjekt för andra. Men till vilket namn lystrar den brittiske premiärministern som spelas av Hugh Grant?

Nästa fråga

4 av 10

Julmusik ”Rockin’ around the christmas tree” är musikhistoriens kanske mest klassiska julgranslåt, skriven av Johnny Marks 1958. Men det finns fler granar. Vilken är högst?

Nästa fråga

5 av 10

Emil i Lönneberga Det stora tabberaset är en av Astrid Lindgrens mest kända scener, när Emil bjuder in fattighjonen för att frossa på julmaten i Katthult. Men vilken rätt fanns inte på bordet?

Nästa fråga

6 av 10

Sankta Claus Nikolaus av Myra – även känd som Sankta Claus – är förstås barnens skyddshelgon. Men vilka andra vakar han över?

Nästa fråga

7 av 10

Körmusik Körverket ”Juloratoriet” av Johann Sebastian Bach sjöngs i helgen i många kyrkor – liksom i filmen från 1996. Men vem skrev boken med samma namn?

Nästa fråga
Lily Wahlsteen och Elis Gerdt i ”Sune – Best Man”.

8 av 10

Sune En ny Sune-film är en pålitlig jultradition – 4 av 5 Sunefilmer har blivit årets mest sedda film. Men vilken var 2018 års näst mest sedda svenska film?

Nästa fråga
Mariah Carey.

9 av 10

Julklassiker Mariah Careys ”All I want for christmas is you” brukar toppa listan över de mest spelade jullåtarna i svensk radio. Med vilken popartist spelade hon 2011 in en ny duettversion av låten?

Nästa fråga
Kalle Anka i djungeln.

10 av 10

Kalle Anka Genom åren har en rad scener tagits bort ur det populära programmet ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”. Men vilken scen har aldrig funnits med i originalinnehållet?

Du har svarat på 0 av 10 frågor